Den stora spelarutvärderingen del 1: Målvakter och backar

Då var det dags att summera säsongen som varit med de individuella spelarbetygen samt spelarnas framtid i klubben. Betygen går den här säsongen i två steg. Det första är ett betyg på spelarens kvalitet 1-7:

1 = Platsar inte i den här serien

2 = På gränsen till SHL-klass

3 = En OK SHL-spelare

4 = En bra SHL-spelare

5 = En mycket bra SHL-spelare

6 = Toppspelare i ligan

7 = För bra för ligan

…..

Som ni redan nu kan lista ut så kommer jag inte att behöva slita ut varken 6:an eller 7:an på tangentbordet…

Det andra är ett betyg på hur jag anser att spelaren uppfyller förväntningarna 1-5:

1 = Långt sämre än förväntat

2 = Sämre än förväntat

3 = I linje med förväntningarna

4 = Bättre än förväntat

5 = Mycket bättre än förväntat

…..

Målvakter:

Linus Ullmark

Kvalitet: 5

Förväntningar: 2

Vi kan lugnt konstatera att Linus satte mångas förväntningar högt efter fjolårets säsong. Jag var en av dem som var övertygade om att han skulle vara outstandning i år. Tyvärr var det inte förrän i slutet av säsongen som Ullmark fick den där stabiliteten som var hans signum ifjol. Under säsongen har annars mycket handlat om konstigt positionsspel, tafatthet med klubban och en viss nonchalans. Hur som helst visade Ullmark i kvalet upp sin enligt mig största kvalitet, psyket. Genom att vara så där lobotomerat lugn och metodisk i sitt spel satte han griller i huvudet på Hästenspelarna och visade att han gillar när pressen blir som störst. Då Ullmark är kontrakterad av NHL:s slagpåsar Buffalo Sabres lär han få chansen i NHL redan nästa år, även om det kommer att börja i AHL. Jag är övertygad om att han kommer att lyckas och få en riktigt bra karriär i Amerikat.

…..

Adam Reideborn

Kvalitet: 4

Förväntningar: 4

Om Ullmark under delar av säsongen var en besvikelse kan knappast detsamma sägas om Reideborn. Spelet han visade upp under kvalserien med Djurgården var verkligen ingen engångsgrej utan tvärtom snodde Adam åt sig förstaspaden mitt under säsongen, inte bara på grund av en svag Ullmark, utan genom ett riktigt stabilt spel. Reideborn sitter på kontrakt även nästa säsong och kommer garanterat att få en än större roll då när målvaktstränare Masken fått ytterligare en sommar att nöta detaljer.

…..

Backar

Jonas Ahnelöv

Kvalitet: 5

Förväntningar: 3

Den Modospelare som var närmast en 6:a i betyg under säsongen var kapten Ahnelöv. Under vissa delar av säsongen bar han defensiven närmast själv och i kvalet visade han upp ett ledarskap och en vilja som om han vore fjärde generationens Nolaskogsare. Tyvärr är han redan en dyr pjäs och frågan är om Modo har råd att knyta upp honom på ett nytt kontrakt. Enligt mig är han dock en prioriterad spelare och en perfekt stomme att bygga laget kring.

…..

Albin Carlson

Kvalitet: 2

Förväntningar: 2

Kanske hade jag för höga förväntningar på unge Carlson inför säsongen men det kändes som att det aldrig riktigt lossnade spelmässigt. Framför allt fanns det en virrighet i defensiven med indianare och missade markeringar som Albin behöver slipa bort till nästa säsong. Det är dock inget tvivel om att talangen och det offensiva spelat redan finns där. Bör gå in som 4-5:e back nästa säsong.

…..

Emil Djuse

Kvalitet: 4

Förväntningar: 3

Hade den här analysen gjorts efter de fem första matcherna som Djuse gjorde efter att han kom från Frölunda så hade betyget sett bättre ut. Den skicklighet och kyla som Emil visade upp gjorde att man undrade varför Göteborgarna inte nyttjat honom mer. Därefter Torpifierades dock den gode Djuse mer och mer och under den sista delen av säsongen var en mer än risk bakåt än ett hot framåt. Östersundssonen sitter på kontrakt även nästa säsong och kan bara den nye tränaren få honom att prestera i linje med sina toppmatcher kommer Djuse att knacka på dörren till Tre Kronor.

…..

Oscar Hedman

Kvalitet: 2

Förväntningar: 2

Ajajaj så illa det kan gå från en säsong till en annan. Från att ha varit stabiliteten själv och en boxplayguru under fjolåret blev Hedman en minusmaskin och säkerhetsrisk i egen zon. Hedman har, sina kilon till trots, alltid varit lite av en krambjörn i närkamperna men i år blev denna nalle dessutom frånåkt och spred puckar omkring sig som en splittergranat. Nu gäller det för Oscar att studsa tillbaka och visa att den gångna säsongen bara var en tillfällig dip och att han är en 3-4:e back i den här ligan. Blir det så och med tanke på hans ålder och ursprung är Hedman en perfekt gubbe att ha i stommen för Modo under många år framöver.

…..

Joonas Lehtivuori

Kvalitet: 3

Förväntningar: 3

På något sätt känns det som att man hela tiden väntat på att Lehtivuori ska ta det där steget och bli en riktigt bra SHL-spelare. Inför den här säsongen gav jag dock upp dessa tankar och jag har inte fått någon egentlig anledning att omvärdera detta. Stundom är den gode finnen stabiliteten själv och ett hot framåt men sen kan det gå 8 matcher där han faller tillbaka och det egentligen är de övriga backarnas svaga spel som får honom att se bra ut. Sett till hur kontraktsituationen ser ut i övrigt är frågan om Lehtivuori kommer att bli kvar. Modo har redan ett gäng som ska konkurrera om platserna som 3-6:e back och med juniorer som Runesson, Lindgren med flera blir det nog tack och hej.

…..

Dennis Persson

Kvalitet: 2

Förväntningar: 2

Få av Modos värvningar inför säsongen var så ifrågasatta som den av Dennis Persson. Vissa menade att han haft fel roll i AHL och oflyt i Brynäs. Andra ansåg att han helt enkelt är ett misslyckat förstarundeval. Med facit i hand kan vi nog vara eniga kring att pessimisterna var mer rätt ute även om Persson bombade in en puck i sin första träningsmatch och fick några att hoppas på mirakel. I serien har det helt enkelt känts som att Persson inte riktigt räcker till. Till skillnad från några av sina backkollegor ska han dock ha en eloge för sin utgångspunkt i att spela efter sina begränsningar. Eftersom han sitter på ett 1+1 kontrakt som kan brytas nu i april så lär det nog vara färdigspelat i Modo.

…..

Travis Roche

Kvalitet: 2

Förväntningar: 1

Ni som följer mig på Twitter kanske minns ett inlägg jag skrev innan säsongen där jag jämförde Roche med Växjös Cory Murphy, två spelare som inte har helt olika karriärer och poängsnitt genom åren. Vi kan konstatera att likheterna slutar just där. I verkligheten var Roche i de första matcherna en gubbe som spelade klassisk gubbhockey på SHL-nivå. Han körde vispen och skottfintade i september men därefter var hela säsongen (de matcher han ändå var hel) ett enda stort ”SKJUT NÅN GÅNG DÅ” i PP och dåliga beslut i egen zon. När det sen skulle avgöras mot Hästen i kvalet märktes det att hockeyn var nere på en nivå som passar Roche och då kunde han återigen spela det inte helt moderna stillastående spel som han föredrar. Lär finnas i någon NLA/NLB-klubb till hösten.

…..

Nichlas Torp

Kvalitet: 2

Förväntningar: 2

Jag vet inte om det är för att Torp verkar vara en riktigt trevlig person eller för att han skulle täcka skott med blottade testiklar även i underläge 1-4 med femton sekunder kvar av en betydelselös match i omgång 22 men på något sätt känns det tråkigt att ge honom så risiga betyg. Tyvärr finns det dock spelmässigt inga förmildrande omständigheter kring den gode smålänningen som den här säsongen gett oss Modoiter gråa hår med obefintligt positionsspel, felbedömda framrusningar och allmänt krånglande i egen zon. Tyvärr för Torp så verkar de fria tyglarna som Anders Forsbergs spelidé gav utrymme till inte passa honom alls. Med ett år kvar på kontraktet gäller det nu för Modo att göra det bästa av situationen. På den tiden som Pelle Bäckman tränade laget och hade Hasse Jonsson på backen har jag hört berättat att Bäckman, under Jonssons sista säsong innan NHL-sejouren, hela tiden var på honom efter vartenda byte och påminde om hans roll på isen. I Jonssons fall ledde det till ett kontrakt med Pittsburgh Penguins, i Torps fall hoppas jag att det i alla fall leder till färre svordomar hemma i min TV-soffa.

…..

Det var det om backarna. Håll utkik under den närmaste veckan efter betygen på anfallarna.

 

Publicerat av

drhockey

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *