Den stora spelarutvärderingen del 2: Forwards

Efter målvakter och backar har det nu blivit dags för forwards. Betygen går den här säsongen i två steg. Det första är ett betyg på spelarens kvalitet 1-7:

1 = Platsar inte i den här serien

2 = På gränsen till SHL-klass

3 = En OK SHL-spelare

4 = En bra SHL-spelare

5 = En mycket bra SHL-spelare

6 = Toppspelare i ligan

7 = För bra för ligan

…..

Det andra är ett betyg på hur jag anser att spelaren uppfyller förväntningarna 1-5:

1 = Långt sämre än förväntat

2 = Sämre än förväntat

3 = I linje med förväntningarna

4 = Bättre än förväntat

5 = Mycket bättre än förväntat

…….

Kyle Flanagan

Kvalitet: 3

Förväntningar: 2

Inför säsongen hade jag svårt att se vad Flanagan skulle tillföra Modo men när väl seriespelet kom igång var han inledningsvis en riktigt avig center som kunde vinna puck och inte var rädd för att gå ner i hörnen. Sen valde han att stirra gummi i Löfbergs Lila Arena och resten av säsongen blev pannkaka. Borta ett bra tag och sen räddare än Lille Skutt gör att Modo knappast är särskilt intresserade av en förlängning.

…….

Carl Grundström

Kvalitet: 3

Förväntningar: 4

Om resterande del av Modos spelare haft samma inställning och kämpaanda som Carl Grundström hade man nog inte hamnat på jumboplats. Med energi som en övertänd Charlotte Kalla och dessutom ett hyfsat spelsinne borde Grundström vara ordinarie under kommande säsong. Borde passa utmärkt som dynamo i en skridskostark fjärdelina.

…….

Juha-Pekka Haataja

Kvalitet: 4

Förväntningar: 3

Visserligan gjorde Haataja inte det avtryck i målprotokollet som vi Modoiter hoppades på men det anser jag beror mer på hur han spelades och vilken omgivning han hade än hans kvalitet som sniper. Haataja känns som en spelare som är väldigt beroende av en bra center (inte direkt ensam om det) och kan Modo bara hitta någon som kan mata det gode Juha-Pekka med puckar så är jag övertygad om att det blir 20 kassar nästa säsong.

…….

János Hari

Kvalitet: 3

Förväntningar: 3

Det var nog några supportrar som velat ha kvar Hari när han nu lämnar för Leksand. Själv känner jag att han fortfarande inte riktigt har det som krävs för att spela en stor roll i SHL. Visserligen producerade Ungraren 21 poäng i vinter men ojämnheten och bristen på speed gör att jag inte såg någon plats för honom. Dock torde han bli en attraktion i Allsvenskan och säkert vara topp 3 i Leksands poängliga (och utvisningsliga).

…….

Marcel Hossa

Kvalitet: 6

Förväntningar: 2

Oj vad det jublades i stugorna när Marians lillebror till slut valde att krita på för SHL-jumbon. Visst, han besitter en kvalitet som ingen annan i laget var i närheten av men i ärlighetens namn såg Marcel lika motiverad ut som en skoltrött Eparaggare på ett högskoleprov. När han dessutom åkte med spikraka ben redan efter 15 sekunder finns det all anledning att tro att den sämre Hossa inte legat först i löpspåret under försäsongen. Med tanke på prislapp och prestation lär det bli en ny klubb till hösten.

…….

Adrian Kempe

Kvalitet: 4

Förväntningar: 2

När det gäller lillebror Kempe hade jag redan förberett mig på ett genombrott och kanske till och med snack om landslag under våren. Adrian har verkligen alla verktyg för att lyckas och är en av få spelare i SHL som har en skridskoåkning som helt enkelt är på en högre nivå. Tyvärr var tillfällena där man bländades av dribblingar i högsta fart väl inbäddade bland tveksamma markeringar i egen zon och dåligt hemåtjobb. Nu drog Kempe över till AHL och sannolikt låter Kings honom lira där nästa år för att forma honom till en NHL-produkt.

…….

Niklas Nordgren

Kvalitet: 3

Förväntningar: 4

Jag ska erkänna att jag verkligen inte var en av dem som korkade upp Dompan när Modo gav Nordgren förnyat förtroende i höstas. Vi skeptiker hade också en flodvåg på våra kvarnar under hösten men sen, efter Perra Johnssons intåg, måste jag erkänna att Nordgren var en av våra bärande spelare. Han har inte längre farten men arbetsmoralen och spelsinnet sitter där i reptilhjärnan, särskilt när tränaren kör ett spel som passar en utdöende skara 80-talister.

…….

William Nylander

Kvalitet: 6

Förväntningar: 4

Redan ifjol fick vi smak på den kvalitet som Mickes grabb besitter. Precis som Kempe har han den här extra nivån i skridskoåkningen och i Nylanders fall finns den här suveräniteten även i handleder och i skott. Jag vill påstå att Nylanders exit var spiken i kistan för Modo. Där försvann det sista i form av självförtroende i PP och egna initiativ i offensiven. Vi får helt enkelt tacka för att vi fick låna talangen under halva säsongen och önska lycka till att ta en plats i Toronto till hösten.

…….

Joonas Nättinen

Kvalitet: 3

Förväntningar: 3

En av säsongens tänkta stommar var NHL-stjärnan (Helt ok att skriva så enligt Aftonbladet) Joonas Nättinen, killen mest känd för att ha spelat sådär 1100 matcher i finska juniorlandslagen. Ganska snart framkom det att Nättinens främsta (och kanske enda) egenskap var att försöka göra syrgasfinter. Det var lite som jag föreställer mig Forrest Gump i hockeyversion. Nu kommer Joonas, och DÄR kom syrgasaren. Det ska dock sägas till Nättinens försvar att han faktiskt var en av få spelare som blev bättre ju längre säsongen led. Nu tillbaka i finska ligan.

…….

Victor Olofson

Kvalitet: 3

Förväntningar: 3

Enligt sägen var Buffalo otroligt imponerade av Victor under träningslägret under förra sommaren och jämförde honom med rena legender. Vi här hemma fick se glimtar av hans hårda skott under hösten men sen blev både speltiden och poängen begränsad då han många gånger vägde lättare än Sara Wedlund i en sumofight. Nu hoppas vi på att pappa Tony trycker i pojken gröt och kör tungfys hela sommaren så att en fem kilo stabilare Olofsson kliver in och levererar kommande säsong. Med rätt omgivning är han en spelare som kan gå in både i en andra- och tredjelina.

…….

Donald Brashear

Kvalitet: 2

Förväntningar: 4

Ett par veckor innan säsongen i särklass mest uppseende värvning offentliggjordes fick jag ett tips av en kompis att Brashear var på väg in. Jag skrev på Twitter att jag hört ett rykte så osannolikt att ingen skulle kunna gissa sig till detta på 10000 försök. Och jag hade rätt. Till en början var också hela grejen med Brashear extra konstig då han dessutom tagit med sig en gammal pärsäck i form av Gaethan Royer, vars enda positiva attribut var att han körde med träningströjan instoppad bak i brallorna och rullade upp ärmarna över armbågsskydden när han gled runt och såg så där härligt gammal ut på träningarna. Rent spelmässigt var inte Donald Brashear, när han väl kommit igång lite, sämst på isen vare sig det gällde skridskoåkning, handleder eller spelsinne. Tyvärr kanske det säger lite mer om kvalitén på hans lagkamrater…

…….

Gustav Possler

Kvalitet:3

Förväntningar: 2

Om Adrian Kempe var en besvikelse var det ändå inget mot den spelare som jag verkligen hoppades på i vinter. I enstaka matcher i början av säsongen tyckte jag mig kunna se potentialen när Possler var så där Foppastark i sarghörnen. Sen var det som att nån ond ande sökte sig in i kroppen på honom för resterande del av matcherna såg jag bara en nr 31 med halvtaskig balans som aldrig kom ut med pucken i behåll. Hoppas att detta var en mellansäsong i utvecklingen och att Gustav kommer tillbaka till hösten med ben som stockar och ett skott som söker sig in i mål från alla möjliga och omöjliga vinklar.

…….

Samuel Påhlsson

Kvalitet: 3

Förväntningar: 3

När Påhlsson slet av sin hälsena 2012 känns det som att drömmen om den nye härföraren dog innan den ens fått chansen att börja. I sin tredje och sista säsong på kontraktet levererade kapten Påhlsson ett spel som fick en att tänka på Pebben Axelssons sista skär i Frölundatröjan. Borta var all fart och vilja och det kändes mest som att Påhlsson ville att säsongen skulle ta slut. Sen lassades kaptenskapet över på Ahnelöv och det ljusnade något. Efter att ha blivit degraderad var det som att hockey faktiskt blev lite kul igen. Tyvärr blir den sammanfattande känslan för Påhlssons avslutning i Modo en parentes i hans fantastiska karriär och löneutrymmet som frigörs (>250.000/mån) kan nyttjas till något bättre.

…….

Per-Åge Skröder

Kvalitet: 4

Förväntningar: 3

Det finns vissa saker man alltid kan lita på inträffar. Att frusna hipsters på Södermalm huttrar i aprilsolen för att få sänka en lokalbryggd IPA; att Bert Robertsson byter dialekt minst tre gånger per presskonferens; och att Per-Åge Skröder finns där uppe i toppen av Modos poängliga. Trots avsaknad av kvalitetscenter snittar den gamle baggen en halv poäng per match och skulle Modo bara lyckas hitta en riktigt bra spelfördelare och tillstymmelse till PP har Skröder alla möjligheter att åter nå uppemot 40 poäng, om han nu kritar på ett nytt kontrakt vill säga.

…….

Radek Smolenak

Kvalitet: 5

Förväntningar: 2

Om Hossa kom till Modo otränad och loj så framstod han ändå som en triatletisk fysguru i jämförelse med Radek Smågodis. Dessutom säger rykten att tjecken inte direkt är killen vars sympatiska uppträdande får lagkamraterna att dansa ringdans av lycka. Synd, då det märktes att han är en kvalitetsspelare när tempot var lågt. Jag är övertygad om att en fulltränad Smolenak till hösten skulle ha varit ett tillskott i Modo (och inte bara i kassan på Kebabhouse) men nu bryts nog det kontraktet innan bladen slagit ut i björkarna nere i Lugnviksparken.

…….

Peter Öberg

Kvalitet: 2

Förväntningar: 3

Tyvärr är det så att utvecklingen alltid går framåt. Detta gäller också sporten ishockey. Egentligen tycker jag inte om att kritisera en spelare som Peter Öberg som ger järnet varje dag men det går inte att komma ifrån att han tillhör en utdöende kategori av spelare. En spelartyp av sena sjuttiotalister och tidiga åttiotalister som är ytterst välutbildade när det kommer till det taktiska men som numera är hopplöst efter när det gäller skridskoåkning och skott. I SHL blev detta extra tydligt i vinter då det helt enkelt gick för fort för den gode Öberg och hans egentligen enda sätt att hålla sig i truppen var genom att ta en av de fyra forwardsplatserna i de två boxplayuppställningarna. Öberg sitter av någon anledning på ett kontrakt som sträcker sig även över kommande säsong men frågan är om den säsongen slutförs i Björklöven eller någon annan elefantkyrkogård för uttjänta Modoiter?

…….

Simon Önerud

Kvalitet: 4

Förväntningar: 3

Modos kanske jämnaste spelare över säsongen var den sympatiske powerforwarden från Jönköping. Önerud visade på nytt upp att han är en kille som klarar av att spela i olika roller och konstellationer och sett till ålder är detta nog en spelare som Modo velat behålla och bygga en stomme kring. Tyvärr lyckades man inte lura till sig en underskrift på ett flerårsavtal innan HV71 dök upp med hemvändarplånkan och Modo gjorde nog rätt som inte följde med i någon budgivning.

…….

De spelare som inte skrapade ihop så många matcher (t.ex. Emil Pettersson, Victor Öhman, Axel Ottosson, Mattias ”jag kan tänka mig att spela här i Modo resten av karriären” Ritola) bedöms inte.

…….

Så, nu hoppas jag att kommande blogginlägg ska komma att handla om analyser av de fantastiska nyförvärv som Svartvadet langar fram. Med nye tränaren Larry Huras är i alla fall en del i lagbygget på plats.

Publicerat av

drhockey

2 reaktioner till “Den stora spelarutvärderingen del 2: Forwards”

  1. Tycker Possler fick/tog helt fel roll den här säsongen. Han är en avslutare och ska inte ha så mycket puck som han haft. Sätt honom bredvid en bra center i första- eller andraformation och säg åt honom att skjuta direkt när läge uppstår istället för att skjuta som puckförare så kommer han att leverera grande.

    Tyvärr tror jag att det här är en av anledningarna till att vi hamnar där vi hamnar i tabellen. Vi kör grovjobbaren Påhlsson i PP och Possler som speluppläggare. Handlar en PP-back som inte skjuter.

    Peter Öberg hade en (förhållandevis) jättesäsong som brunkare föramför mål i powerplay för ett antal år sedan men det prövades inte i år. Nackdelen med att vi inte har någon kontinuitet i föreningen är att nya tränare och sportchefer inte vet vilka kvalitéer spelarna besitter. Om vi inte kan få kontinuitet måste vi hitta andra vägar med dokumentation och kompetensöverföring.

  2. Håller med kring Possler, hamnade helt fel i år.I PP känns det ju också lite knepigt att ha Skröder som speluppläggare när han är som byggd för att stå och gröta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *