Nyförvärvsanalys

 

God fredag på er. Efter en sommar (nåja) är det åter dags att lira hockey. Ikväll startar Modo sin försäsong med en match mot ett Luleå pånyttfött med friska dataspelsmiljoner.

Inför kommande säsong har Modo som vanligt rensat och byggt upp truppen och för att de som önskar ska få ett lite bättre hum om de nya förmågorna följer i detta inlägg en kort analys av respektive spelare.

#45 Jonatan Bjurö

I år är det tänkt att nye Bjurö ska ta upp kampen om förstaspaden med Reideborn. Bjurö är en relativt kort keeper (182cm) som fick ett minigenombrott säsongen 13/14 när han gjorde en stark Division 1-säsong i Gotländska Visby/Roma. Efter det plockades han upp av Västerås där han agerade andreslips förra säsongen. Jag har pratat med folk i Västerås som står nära laget och kommentarerna därifrån är att Bjurö har kapaciteten till att bli en förstekeeper men att han är väldigt grön och skulle ha mått bra av att få ett år som förstemålis i allsvenskan.

#26 Shaun Heshka

Från Admiral Vladivostok (med andra ord inte granngårds) hämtade Modo in högerskjutande Heshka. En 30-årig rätt fysiskt spelande back med styrkan i offensiven där han beskrivs som en smart back med klocka passningar och ett skott av NHL-klass. Under lockoutsäsongen 12/13 blev han vald till finska ligans bästa back och hade året efter en riktigt bra säsong i KHL och Ak Bars Kazan med 30 poäng på 54 matcher. Därefter gick det tyngre under fjolåret och nu hoppas vi Modoiter att han hittar tillbaka till gammalt gott slag.

#5 Noah Welch

Om Heshka är en relativt okänd värvning kan knappas detsamma sägas om Noah Welch. Efter att mest ha varig en stor och tung klump under sina första säsonger i SHL blev han under den senaste, och framför allt slutspelet, en riktig härförare för sitt Växjö och belönades också med priset som slutspelets bästa spelare. Att Modo lyckats skriva ett tvåårskontrakt med en spelare av Welchs kaliber och framför allt status känns som den dunk i ryggen supportrarna behövde efter fjolårets misär. En annan fördel är ju att han inte verkar ha så mycket till övers för Skelleftebor: https://www.youtube.com/watch?v=mrpWlq2ZMQw

Det enda negativa är att Welch missar de 15 inledande matcherna i serien då han kommer in på artistkontrakt.

#19 Ryan Whitney

Hade någon för 7-8 år sedan sagt att Pittsburgh backstjärna skulle spela för Modo i framtiden hade jag trott att de var lika galna som den som tipsad om att Donald Brashear var på väg till Modo under förra säsongen. Under sina bästa år var Whitney ett monster på isen. Stor, snabb och med en offensiv verktygslåda av högsta klass. Tyvärr är han inte längre i närheten av att vara den spelare han en gång var och det är också därför som ett lag som Modo faktiskt har möjligheten att knyta till sig en spelare som vid 32 års ålder av NHL-lagen anses som slut. För er som tycker om det här med avancerad statistik kan jag rekommendera den här artikeln där författaren förklarar just hur dålig faktiskt Whitney var i Edmonton: http://www.coppernblue.com/2013/4/10/4207454/ryan-whitney-a-graphical-exploration-of-failure

Enligt de forum jag läst på verkar en av de stora anledningarna till Whitneys nedgång vara en skadad fot som gjort att hans skridskoåkning inte är vad den tidigare var. Vi ska dock inte gräva ner oss totalt för förra säsongen gjorde ändå den låghalte amerikanen 19 poäng på 43 matcher i KHL för ett inte alltför bra HK Sochi. Bland annat det här målet: https://www.youtube.com/watch?v=gy0LIPXy62M

#15 Bobby Butler

Ser vi till forwards är det senaste tillskottet amerikanen med det lätt erotikklingande namnet Bobby Butler. Butler spelade universitetshockey och gjorde så pass bra ifrån sig att rätt många NHL-klubbar var sugna på honom efter säsongen 09/10. Han skrev på för Ottawa och var under ett par säsonger en riktigt vass spelare som lirade mycket tillsammans med Jason Spezza. Här kan ni se ett sammandrag av hans mål från rookiesäsongen 10/11: https://www.youtube.com/watch?v=7VknAPiOUTY

Butler är en riktigt vass målskytt och bra skridskoåkare med en snirklig spelstil som säkert kan passa fint på stor is. En av anledningarna till varför han inte fortsatt etablerade sig i NHL sägs vara avsaknaden av storlek och styrka. Trots detta har han levererat genomgående bra med poäng i NHL och AHL. Nu har han två säsonger på sig att bli en odödlig publikfavorit i Övik. Enda orosmolnet på himlen är att Butler drog av hälsenan i våras och att han ännu inte är 100% återställd. Därför spelar han heller inte kvällens match.

#40 Ludvig Nilsson

Bland alla nordamerikaner känns Nilsson nästan lite exotisk i sin enkelhet. En stockholmare som spenderat de senaste fem åren hos lillebror Timrå och nu ska utvecklas till en ny Simon Önerud i Modo. Ludvig är en rätt fysisk spelare som inte är rädd att gå in först vid sargen och känns spontant som en perfekt del i en hårt jobbande fjärdelina.

#93 Byron Ritchie

Från SC Bern har Modo hämtat tillbaka kanadensaren Ritchie som under sin tidigare säsong i klubben blev en riktig publikfavorit med en blandning av poängmakeri och sätt att stå upp för sig och sina lagkamrater, här illustrerat av ett handgemäng med den gode Per Hallin: https://www.youtube.com/watch?v=830A8cjqGiY

Trots att Ritchie börjat komma till åren är han en stabil poänggörande center med bra skridskoåkning och spelsinne. Han har snittat nästan en pinne per match i Schweiz de fyra senaste säsongerna och har inte visat några tendenser på att vara på dekis.

#13 Bill Thomas

Av nyförvärven är 32-årige amerikanen Thomas en jag aldrig hade hört talas om. Enligt de analyser jag funnit av honom på nordamerikanska siter är Thomas en målskytt med bra spelsinne och förmåga att vara på rätt ställe. Ser man till hans statistik från AHL och nu senast i KHL så producerar han stadigt poäng och andra positiva egenskaper för Modo är att han är högerfattad samt klarar av att spela center.

Här kan ni se lite av honom i en match mot Metallurg för ett par år sedan: https://www.youtube.com/watch?v=3h_Gu9MHB7Q

#18 Kyle Wilson

Slutligen har vi den tänkte förstecentern Kyle Wilson, en 30-årig kanadensare som beskrivs som en rätt bra skridskoåkare och målskytt samt, halleluja, en duktig tekare! Precis som Butler är Wilson en gammal universitetsspelare som efter några riktigt bra säsonger i AHL ändå inte fått så många matcher i NHL utan gick till Riga i KHL där han för ett par år sedan gjorde fina 44 poäng på 49 matcher. Under förra säsongen fick det dock tyngre och för Modos del är det bara att hoppas på att han hittar tillbaka till den kvalitet han bevisligen håller.

Här är ett klipp där Wilson gör hattrick mot Donbass. En liten bonus är ju att det är gamle Calgary och San Joséfightern Andrei Nazarov som står och är arg i motståndarbåset: https://www.youtube.com/watch?v=CTZ11rHKBR8

 

Publicerat av

drhockey

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *