Skröders tackling

Då var det dags igen. Den här gången tänkte jag lyfta mina tankar kring gårdagen händelse som nu i efterhand lett till att Modos Per-Åge Skröder anmälts till disciplinnämnden.

Själva incidenten kan ni se video på här: http://shl.se/artikel/70820/

Vad som kan vara värt att veta är att detta inte ledde till någon utvisning i matchen och att Brynässpelaren kunde fortsätta spela. Det var efter matchen som domarna lyfte ärendet med domarchef Peter Andersson. Domarna var av åsikten att detta var en missad checking to the head som inte ledde till skada. Domaren Mikael Sjöqvist med kollega ansåg därmed att det hade stannat vid en game penalty och inte en match penalty, något som domarchefen och referensgrupp alltså går emot.

Först och främst är det ju rätt intressant att domarchefen direkt idiotförklarar sina kollegor på isen genom att gå emot deras bedömning av videon men låt oss stanna vid händelsen (bilder från SHL.se).

Brynäs Oskar Lindblom är i närkamp med Maxim Lapierre och tappar pucken. Samtidigt kommer Skröder neråkande från vänster backposition. Notera att Skröder har axeln lågt. Här tror jag att Skröder förväntar sig att Lindblom kommer att vända sig till vänster för att låsa upp Lapierres klubba och han går därför inte heller in i en tackling utan fortsätter med siktet åt sidan av Lindblom.

bild1

I nästa sekvens ser vi att Lindblom, istället för att vända sig, fortsätter att glida med huvudet lågt. Här ser vi också att Skröder är fortsatt låg med sin axel. Hade han i detta läge varit intresserad av att tackla Lindblom skulle Skröder ha gått in med axeln högre och gått mer rakt på kropp då det knappast finns en rimlig anledning till att söka så lite kropp som möjligt i den situationen.

bild2

I den sista bilden ser vi hur Skröder har en i princip oförändrad ställning jämfört med föregående bild och kollar man i videon ser man att han lägger väldigt lite kraft mot Lindholm när han passerar.

bild3

I år har SHL ju gått ut med att det ska bli hårdare straff på tacklingar där man hoppar in, har höjd arm, går blind side eller har för hög fart. Ser man till Skröder är det enda som går att prata om i den här situationen att han kommer blind side. Samtidigt känns det orimligt att åka cirklar runt spelare bara för att undvika närkontakt. Här har vi en situation där Skröders axelkåpa tar i huvudet på en låg spelare men där väldigt liten tacklingsrörelse görs. Min åsikt är samma som domare Sjöqvist. Axeln tar i huvudet och därför ska 2+10 utdelas samt game penalty för Skröder.

Om ni vill läsa en annan åsikt kring detta rekommenderar jag Sanny Lindströms blogg: http://bloggar.expressen.se/sannylindstrom/2015/10/16/sjalvklart-att-skroder-ska-anmalts/

Trevlig helg!

Publicerat av

drhockey

En kommentar till “Skröders tackling”

  1. http://bloggar.expressen.se/sannylindstrom/2015/10/16/sjalvklart-att-skroder-ska-anmalts/

    Tycker Sanny är lite ut och cyklar när han säger att Skröder försöker tackla Lindblom. Skröder tar ett jättskär och flyttar hela tyngpunkten till högerskridsko, vilket gör att han i princip inte kan undvika situationen mer, då han hamnar i en konstigställning . Hade han nu velat tackla han som Sanny påstår, så borde han väl ändå sätta ner vänsterbenet, vilket han inte gör enligt bilderna. Om nu Sanny ställt sig i den position som Skröder har på bilderna skulle han insett hur svårt det skulle var att ens dela ut tackling samt hur svårt det skulle vara att undvika att kollidera med Lindholm.

    Spelarna i SHL måste sluta stirra ner i isen, samtidigt som vi måste få en bättre/mer kompetentavdelning som skötter disciplinärenden. Hur SHL aktivadomare och Andersson’s familj hela tiden har olika syns på tacklingar förstår jag inte. Bort med all böter och kör endast avstängning, sätt en bättre nivå på hur länge någon blir avstängd och döm endast på avsikt, ej skada.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *