Våra äldre och välfärden

Jag förundras verkligen över de politiker som alltid tar upp vår äldre befolkning som slagträ när problemen i välfärden, främst i vården, diskuteras. Jag kanske ska översätta genom att skriva ”utmaningar”, för det är vad övriga partier kallar problemen vi har i vårt samhälle idag. Det går att svänga med ord för att få saker och ting att låta bättre än vad de egentligen är, som jag skrev om i mitt förra inlägg.

Det är inte bara Socialdemokraterna som skyller sina ”utmaningar” på våra äldre. Jag har hört politiker från flera andra partier som menar att de äldre blir många fler och att det är dessa som kommer belasta välfärden ännu mer än vad den redan är. Och så ser det ju ut. Men det är ju ingen plötslig överraskning som ramlat över oss politiker helt oförhappandes.

Min förundran beror på hur dessa politiker har mage att skylla på våra äldre när man hela tiden vetat om att de lever längre och kommer bli fler? De flesta av oss som har levt i Sverige i generationer är fullständigt registrerade i väldigt många register. Politikerna har vetat detta i decennier.

Alla dessa politiker som faktiskt varit med och styrt landet genom åren, VARFÖR har man inte gjort något? VARFÖR har man inte förberett välfärden då? Varför skylla på dessa äldre som ofta jobbat hela livet och i många fall slitit sedan de var 12-13 år? Det är de som byggt vårt land och de förtjänar vår största respekt!

Om man ökar befolkningen i Sverige med en miljon människor på 13 år får det konsekvenser. På väldigt många områden. Det måste politikerna inse om man ska kunna lösa den situation vi har idag.

Det man vill dölja är vad som i hög grad belastar välfärden idag. På Socialstyrelsens hemsida kan man läsa ”Det stora antalet asylsökande har varit påfrestande för hälso- och sjukvården.” och ”Det stora antalet asylsökande har haft störst påverkan inom mödravården, tandvården, psykiatrin, primärvården, barnhälsovården och akutsjukvården.”

Det talar man dock som sagt tyst om från politiskt håll, då det inte är politiskt korrekt att peka ut denna grupp i något sammanhang alls. Man utelämnar därmed de viktigaste delarna i problemformuleringen och skyller istället problemen på de personer som hela sitt liv jobbat med att bygga vårt välfärdssamhälle och därför definitivt förtjänar att åtnjuta frukterna av det på ålderns höst.

Hur reagerar de på att de, när behovet att ta del av välfärden gör sig påmint, bara ses som en belastning, en del av ett problem?
Nej, skäms på er ni som skyller problemen i välfärden på våra gamla!

”Gammal är äldst”
  Svenskt ordspråk

 

Publicerat av

Elin Jensen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *