Vinster i välfärden

Förra veckan röstades det om ett förslag om vinster i välfärden som regeringen lagt fram i riksdagen.

Redan på förhand visste man att förslaget inte hade majoriteten med sig och att det skulle falla, men så här i valrörelsen ville man slå ett slag för att visa vilka som står på vilken sida i frågan.

Detta slogs upp stort i media och sändes på varje nyhetssändning. Samma dag tog man även ett rättsvidrigt beslut om att ge 9 000 utländska män, som ingen vet vilka de är och som i dyra processer fått avslag på sina asylansökningar, rätt att stanna i landet och dessutom få uppehälle och studier bekostade av svenska skattebetalare. Trots att flera instanser, däribland lagrådet, totalsågat detta förslag röstade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern igenom det (och så undrar vissa varför Sverigedemokraterna växer…).
Denna röstning nämndes inte ens i de nyhetsrapporteringar jag såg den dagen.

Men åter till förslaget om vinster i välfärden. Det är nog inte många som vill se skattebetalarnas pengar försvinna ner i fickorna på privata aktörer som skor sig själva, och det vill inte Sverigedemokraterna heller. Men det finns olika sätt att angripa problemet på.

Anledningarna till att SD röstade ner regeringens proposition var bland annat att oberoende bedömare (PwC) hävdar att det fanns betydande risk att många av de privata företagens verksamheter hade avvecklats om regeringens vinstförslag hade gått igenom.
Att det är mer än dubbelt så många kvinnor som driver välfärdsföretag än män. Nästan tre gånger så många kvinnor är anställda i den privata välfärdssektorn i jämförelse med män.
För att klara av den demografiska utvecklingen behövs båda alternativen i välfärden, framförallt inom vård och skola där vi om 10 år har 400 000 fler unga, 0-19 år och 325 000 fler äldre, 65+.
En undersökning från SCB visar att en majoritet av löntagarna tycker det är viktigt med en mångfald av arbetsgivare att välja mellan – oavsett arbetsplats. Vidare skiljer sig vare sig löneläget eller personalomsättningen avsevärt åt mellan privat och offentlig sektor.

Vår lösning på problemet med vinster i välfärden är att ställa höga kvalitetskrav på de aktörer som driver välfärdsföretag. Så höga krav att det inte är möjligt med de övervinster som vi är överens om inte ska finnas.

Som det är just nu saknas det lärare i skolorna och det saknas läkare, sjuksköterskor och andra professioner inom olika vårdområden. I vår region har vi nyss tagit två tilldelningsbeslut till privata vårdaktörer för att bland annat kunna ”säkerställa behovet”, ”erbjuda ett komplement” och ”säkerställa en kvalitativ och tidseffektiv diagnostik för patienterna”. Det känns inte som att vi klarar oss utan de privata alternativen som det ser ut idag, vare sig man vill det eller ej.

Varför pratar man heller aldrig om övriga privata utförare inom andra områden? Exempelvis byggare, tillverkare av medicinsk utrustning och medicin som även de i många fall gör stora vinster på välfärden. Är dessa vinster mer ok eller?

En enda gång har jag hört vänsterpartiets ledare, som annars alltid och i alla år pratat om vinster i välfärden, nämna de som driver asylboenden och de astronomiska summor som dessa som kan tjäna. En enda gång, och det var ganska nyligen. Men det kanske är mer rätt att tjäna storkovan inom detta område än inom skolan och vården…

Vad gäller regeringen har de haft nästan fyra år på sig att återuppbygga välfärden men det har de misslyckats med. De har misslyckats, bland annat genom att de avsatt enorma summor för den havererade invandringspolitiken istället för att satsa på våra egna medborgare.

Om man ser på Socialdemokraterna har de flera tunga partikamrater som lever gott på de vinster i välfärden som dessa byggt upp. Kan undra om de håller med om sitt partis omsvängning som Vänsterpartiet nu tvingat dem att göra?

 

Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra.

Källa: Margaret Mead

Publicerat av

Elin Jensen

2 reaktioner till “Vinster i välfärden”

  1. Ibland blir jag förbryllad! Skulle det inte vara bättre att ta bort vinsterna också för dem som bedriver flyktingboendet och låta stat och länstyrelsen/Kommuner bedriva dessa själva också. Skulle vilja se vilka som skulle vilja ta emot så mycket flyktingar som vi har gjort hitils obs procentuellt mot vår inhämska befolkning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *