Fredagen den 13 – en mörk dag för svensk ishockey

Fredag den 13. För många en olycksdag. Det som hände i fredags var ingen olycka. Det som avslöjades var en del av en långsiktig strategi. Dom enda som hade otur var männen bakom strategin.

 

När jag läste det brev SHL lade ut på sin hemsida under helgen fick jag fler frågor än svar. När jag läste Expressen och såg Håkan Loobs svar fick jag ännu fler. När jag ser ledare för klubbarna ducka, slå tillbaka eller försöka nyansera blir jag orolig. SHL hade gärna sett att vi andra fått reda på innehållet i förslaget på något annat sätt. Det har jag stor förståelse för. Men att man sedan agerat som man gjort vill jag påstå att det närmast är att betrakta som ett kommunikationshaveri.

 

Fredagen den 13 december blev en dag vi för lång framtid kommer att minnas som den dag då den svensk ishockey delades upp och det sker i en tid när vi behöver kraftsamla för att tillsammans utveckla sporten fördes vi längre ifrån varandra. Jag tror inte svensk ishockeys olika delar har stått längre ifrån varandra än vad man just nu gör. I mina ögon helt i onödan. Just nu behöver vi inte söka dom bästa argumenten för att slakta varandras argument. Frågan vi måste besvara är hur vi ska hitta lösningarna.

 

Ni som läst mig tidigare vet att jag är kritisk till förslaget. Inte hela förslaget, men till delar av det.

 

Jag är positiv till lönetak och lönegolv. Jag är för därför att det är rimligt att vi ställer hårdare ekonomiska krav på klubbarna. Inte när det gäller budgetens storlek, men när det gäller soliditet och etiska val. Vem vill ha klubbar i dom två högsta nationella ligorna som under lång tid medvetet för medlemmar, supportrar, sponsorer och motståndare bakom ljuset? Ingen. Frågan om att klubbarna måste driva aktiebolag är att sätta sig över medlemsföreningarnas självbestämmande. Det måste vara klubbarnas och medlemmarnas beslut.

 

Wild cards? Motiven vet vi. Med lag som Djurgården och Malmö ökar intresset för SHL i storstadsområdena. Det massmediala intresset ökar och därmed också intresset från sponsorerna. SHL säger inte Djurgården och Malmö, men om dom menar några andra lag skulle överraska mig. Jag är villig att tro dom. I alla fall när det gäller det massmediala intresset. Däremot är det inte tillräckligt starka skäl för att ge klubbarna fri lejd in i den högsta ligan. Det skulle enligt mig kväva själva grundidén med idrotten som vi känner den. Den frågan är vi således inte överens om och jag har oerhört svårt att se hur vi skulle kunna bli överens.

 

SHL föreslår också att storlek på arenor och storlek på lagens hemort ska ha betydelse. Inte heller här är vi överens. Det är en logisk konsekvens av att lag från hela Sverige måste ha möjligheten att genom vunna matcher på isen kvalificera sig till SHL.

 

War room är något som många med mig varit för under flera år – inte minst under den här säsongen. Jag gillar förslaget. Det är nödvändigt att städa upp i disciplinnämnds- och funktionärsdiskussionerna. Dom tar alltför mycket fokus från matcherna. Jag skulle vilja föreslå ett war room kompletterad med en disciplinnämndsfunktion som med öppenhet och konsekvens ger underlag för oss utomstående – som ofta är färgade av våra egna klubbfärger – att lära oss mer.

 

Endast genom kunskap, dialog och öppenhet kan en ömsesidig respekt mellan ledare, spelare, funktionärer och publik uppstå. Jag är för ett war room som kanske mer är att betrakta som ett peace room.

 

SHL föreslår också en slopad kvalserie. Kvalserien är det värsta jag vet. Mina smärtsamma erfarenheter från dom gånger min klubb tvingats till spel där borde av högst personliga skäl leda mig mot att tycka att ett avvecklande av Kvalserien är ett bra förslag. Så är det inte. Jag vill bevara Kvalserien. Den tillför en nerv och ett intresse för både SHL och Hockeyallsvenskan som jag har svårt att se kan överges till förmån för det förslag SHL lämnat.

 

Jag vill utveckla svensk ishockey, Jag vill att Brynäs ska vinna varje match. Jag vill ha ishallar i varje kvarter. Jag vill att vi ska utveckla sporten tillsammans. Jag vill att barn och ungdomar ska få utöva sin sport till vettiga kostnader, under bra ledarskap och med andra motiv än att bara bli SHL-spelare. En del i det är att utveckla SHL, men måste det ske på någon annans bekostnad? Det är jag inte lika säker på.

 

Runt om i hockeysverige finns det många supportrar, ledare, idealister och anställda i hockeyverksamhet som sitter på mängder av förslag på hur svensk ishockey kan utvecklas. Varför inte prata om det tillsammans? Jag förstår inte varför det är så farligt. Inget varumärke blir starkare av söndring. Styrkan kommer av gemensamma mål som är förankrade, trovärdiga och ambitiösa. Låt oss sätta upp dom tillsammans.

 

Övertyga mig om vilka fördelar förslaget har och jag ska ändra mig, men lova mig en sak. Lyssna också på mina argument, avfärda dom inte. Dom berättar också något om svensk ishockeys framtid, om produkten SHL och om sportens innersta väsen.

 

Fredagen den 13 december. I en tid när vi behövde kraftsamla för att tillsammans utveckla sporten fördes vi längre ifrån varandra. Frågan nu är hur vi ska lösa problemen? Vem vill ta första steget och till vilket pris?

 

Jag hoppas vi tar det steget. Tillsammans. För sportens skull.

Publicerat av

147 reaktioner till “Fredagen den 13 – en mörk dag för svensk ishockey”

 1. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and all. Nevertheless just imagine if you added
  some great photos or videos to give your posts more, ”pop”!

  Your content is excellent but with pics and videos, this site could definitely be
  one of the most beneficial in its niche. Superb blog!

 2. great points altogether, you simply gained a brand new reader.

  What may you recommend in regards to your submit that you
  made some days in the past? Any positive?

 3. Thanks for finally talking about > Fredagen den 13 – en mörk dag för svensk ishockey – Brynäsbloggen < Liked it!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *