Erik Sandberg

Klart Bertilsson skulle avgöra

Den sena timmen var slagen. Det oundvikliga skulle ske. Den slutgiltiga tekningen, det avgörande skottet, det jubel som fortfarande ringer i öronen, det härliga, det ljuvliga. Och ändå kanske det bara är början.

Brynäs vann efter nära 100 minuter ishockey genom matchens enda mål. Ett mål som bar Simon Bertilssons alla karaktärsdrag. Vi har lärt känna en Bertilsson som ser ut att ha mer tid än andra på banan, som har ett lugn i passningsspelet som kan skapa högt blodtryck och som när andra viker ner sig kliver fram.

Det var på något sätt självklart att dramats hjälte skulle bli just Simon Bertilsson och ingen annan. När alla artister, målkungar och passningsgenier prövat, testat och misslyckats stod han där längs långsargen med uppsträckta armar och tog emot arenans och lagkamraternas kärlek. Den fick svepa om honom som sommarens första varma dag.

Oskar Lindblom vinner tekningen. Bertilsson tar varsamt hand om pucken, tittar upp, väntar in lagkamrater som ska skymma målvakten, behåller blicken på den plats i målburen där bara nätet syns. Han släpper iväg skottet och i samma ögonblick vet han vad som ska hända. Vi anar det på hans uppsträckta haka och vi ser hans lättnad. Det var över. Det var klart. Det var vackert.

En inövad och ganska vanlig tekningsvariant som i sin enkelhet är genialisk. Det svårt är inte att genomföra den i första perioden. Det svåra är att genomföra den i den femte.

Det blev en match vi kommer att minnas. En match som går till historien som Bertilssons. Å ändå var det en match som var många fler borde fått sätta sitt signum på.

David Rautio håller nollan. Stabil, lugn och med några stå på huvudet räddningar i avgörande lägen. Ryan Gunderson gör nästan inga misstag. Jacob Blomqvist gör några misstag men han gjorde också saker som tyder på ledarskap. Det fanns fler, men än hur vi vrider och vänder så är det ändå dramats upplösning vi kommer att minnas och det dramats huvudroll spelades av Simon Bertilsson. 

Det är för stunder som dessa spelare som Bertilsson tränar, rehabar och sliter. Just precis för dessa ögonblick.

Brynäs vann en kraftmätning och leder med 3-1 i matcher mot LHC. Det blir minst en match till för Simon Bertilsson i Brynäs. Passa på att se honom. Han har aldrig varit bättre.

Det kan dröja innan ni får se honom igen.

Tre saker efter Brynäs – Linköping

Två plus tio blir ett. Den utvisning som matchfunktionärerna vill ta om blev kanske avgörande. Bertilsson fick vila och var piggast i huvudet av alla när matchklockan slog 96 minuter.

David Rautio. Magnifik. Samspelet med backar mycket bra och med Granström och Alcén i laget skärpte forwards till sig.

Enhandshockey och blå linjer. Nu räcker det. Två händer på klubban och noggrannhet kring såväl defensiv som offensiv blå linje är ett måste. Skärpning.

 

Publicerat av

Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *