”Flaked” en lugnare ”Californication”

En ”Californication” i lugnare tempo, där det inte alltid är så självklart huruvida det är humor eller tragik som serveras – hur låter det?

Tillräckligt bra för att i alla fall ge ”Flaked” en chans. Det gjorde jag, alldeles nyligt. Och det är kul. Och det är tragiskt. Och jag är efter två avsnitt fortsatt tillräckligt intresserad att se vart denna förvirrade, problemtyngda smygalkoholist till huvudkaraktär tar vägen och hur hans märkliga vänner som dagligen dyker upp på gatorna i Venice, Kalifornien, dras med.

Säsong 1 har nyss börjat streama på Netflix.

Tommy Ehlin

5 filmer att se – bara för att det är sportlov

”Miracle” (2004)

Amerikansk sportsmörja när den är som bäst. Kurt Russell gör en strålande insats som coach Herb Brooks. Patriotismen kan störa, men jag kan inte låta bli att älska när det övermänskliga Sovjet besegras. Och även om man vet hur filmen kommer att sluta är matchen spännande.

”Filip & Fredrik presenterar Trevligt Folk” (2015)

Har du inte sett somalierna i Borlänge som tar sig till bandy-VM i Sibirien är det dags nu! En film om integration som når hjärtat.

”Cool Runnings” (1993)

Gör man en lista med sportfilmer måste ju bara ”Cool Runnings”, om Jamaicas bob-lag, vara med. En Disneykomedi med John Candy som driver med det absurda. Säger inget mer, se den.

”Blades of Glory” (2007)

Will Ferrell-komedi om konståkning. Två män som varit bittra fiender bildar ett galet konståkningspar. Skruvat och löjligt och det går inte att låta bli att skratta.

”Mystery, Alaska” (1999)

Storheter som Russell Crowe och Burt Reynolds lyfter knappt denna hockeyfilm om New York Rangers som ska möta ett bylag i Alaska. Men, b-filmer kan vara mysiga ändå, ta det för vad det är.

Elina Sneen

Kom igen, ni måste göra bättre spökjägare!

Har ni hunnit se trailern för nya ”Ghostbusters”? Om inte, kolla in den här:

Okej, vad ska jag säga. ”Ghostbusters” ska ju vara komiskt, men det här? Jag hade förväntat mig mycket mer. Skämta inte bort allt i en platt komedi med överdrivna karaktärer!

Trailern är inte det minsta lovande. Jag är ett stort fan av Melissa McCarthy, men å vad jag hoppas att filmen blir mer än vad trailern ger sken av. Idén med kvinnor i huvudrollerna är klockren dock. Vi får väl hålla tummarna att filmen blir bättre än trailern… men jag är tveksam.

Elina Sneen

Oscars 2016 – en snygg och angelägen gala


Att #oscarssowhite skulle tas upp av värden Christer Rock var ingen överraskning. Men att hela galan skulle omfamna det… Bra där.

Kort om höjdpunkterna:

  • Alicia Vikander så klart. Så världsvan, cool. Hennes mammas min när vinnaren utropas är näst intill oslagbar.
  • imageJacob Tremblay. En till cooling. Även hans min när C3PO går på scenen är hjärtevärmande.
  • Chris Rock är självsäker. Kan skämta om allt tydligen. Kul. Även om vissa skämt är så där. Kakförsäljningen var en stor gäspning.
  • Snygg scen och bra presentatörer. Minionerna kul, men presentationen inför kort dokumentär var bäst!
  • En applåderande björn. Charmigt eller mesigt? I Sverige mitt i natten skrattade åtminstone jag.
  • Mad max vann galet många priser, som tröst. Stora vinnarna är ändå The Revenant och överraskande och mest glädjande Spotlight! Vad jag jublade när bästa film lästes upp!!
  • Musikkrönikör Torbjörn Berlin tippade rätt sång som vinnare. Bra! Men Lady Gaga var mäktig på Oscarsscenen. Många tårögda och stående ovationer.
  • Bra med namntack i skrift under talet. Talen var överlag bra. Men lite tråkiga. Många nam tarkassa ändå, och det är väl naturligt. Men Leonardo DiCaprio värnade också om naturen. Insidan ut vann i kategorin animerade långfilm, det tacktalet har ett av nattens bästa citat – riktade sig till unga:

image

Slutligen. Rätt film vann! Rätt att Leo och Brie Larson prisades. Och bäst av allt? Jag vann mot kollegorna och tippade ändå bara elva rätt. Svårtippat år!!

Elina Sneen

Oscarshelgen inleds nu!

Äntligen är det dags. I dag sätter vi oss och tippar vinnare i alla kategorier. Jag, Tommy och vår kollega Jon Häggqvist.

IMG_1390

Vi tävlar om denna statyett som i dag svävar i ingenmansland mitt i redaktionen. Vem som får ha den på sitt skrivbord får vi veta efter söndag natt.

IMG_1308

Det är 24 kategorier totalt. Självklart blir det bara rena chansningar i vissa kategorier som bästa ljudredigering och bästa kortfilm eftersom vi sällan har sett alla filmer.

Vill ni vara med och gissa? Här hittar du listan med alla nominerade – skriv ut och gör din egen vinnarlista. Skicka in före klockan 18.00 på söndag kväll. Den som gissar flest rätt vinner två biobiljetter!

Må bäste kvinna eller man vinna!

Elina Sneen

Förstklassig krigsserie från Norge

Wow. Norrmännen kan. Serien ”Kampen om tungvattnet”, där Hitler hoppas bygga en atombomb med hjälp av så kallat tungt vatten från Norge, imponerar stort.

När tv-serien visades på NRK förra året blev den en tittarsuccé. Jag stämmer in i hyllningskörerna. Hela produktionen från skådespelare till scenografi är förstklassig och historien om norrmännen som kämpade mot tyskarna och kanske undvek att Andra världskriget slutade annorlunda än vad den gjorde, är värd att berättas igen (se ”Hjältarna från Telemarken”, exempelvis).

Tommy Ehlin
[email protected]

Nej nej nej, jag vill inte se mer blod

Tydligen ska vi förvänta oss mer blod, våld, fult språk och naket efter framgångarna för serietidningsfilmen ”Deadpool”, skriver TT. Trots R-märkning – ingen under 17 får se filmen utan vuxen medföljare – lockades besökare till biosalongen.

Jag förstår inte.

Varför vill folk se mer våld? Och vem tror att R-märkningen inte lockar fler under 17 år att se filmen bara för att det är en märkning, och vem tror att de inte får tag på filmen och ser den utan vuxet sällskap?

Hugh Jackman som Wolverine.

Enligt sajten The Playlist väntas ”Wolverine” bli nästa superhjälte som får samma märkning, skriver TT. Suck. X-men och Wolverine riktar sig ju mot en till stor del ung publik. Jag fattar inte.

Filmer kan göras fasansfulla utan blod. Filmens tittare behöver inte se allting – det kan också bli läskigare att utelämna scener till fantasin.

Tycker du om att se mer våld och blodet flyta på bioduken, förklara för mig vad tjusningen är!

Jag förstår verkligen inte.

 

Elina Sneen