”Erik i svängen”

Det här är farsan, och i bakgrunden Erik Amreus från Hoo, av Nils Haglund kallad ”Erik i svängen”. Bilden är tagen för många år sedan, på någon byggarbetsplats här i trakten. Erik körde lastbil hos Helge Gradin ganska många år. Som barn tillbringade jag många sommarlovsdagar i grusgropen i Rävanäset hos Helge och Erik, åkande både traktor och lastbil. Erik var den första jag såg äta salt på ägg, vilket förvånade mig en aning. Erik var snäll men hade ett ruggigt humör när han blev irriterad. Ett bestående minne är en resa med ett gruslass till en fastighet i Pålgård. Huset var byggt i vinkel och lasset skulle tippas av på baksidan, inne i vinkeln s.a.s. enligt ägarens önskemål. Det var trångt att backa lastbilen dit, oerhört trångt! Efter mycket trixande och backande, utan att lyckas ta sig dit, tryter humöret på Erik och på 2 sekunder har han hoppat ur hytten, rusar fram till fastighetsägaren och ryter;

-Du kan ta mig fan backa dit bilj…n själv!

Då ville jag gå hem!

Jag minns Erik den sista tiden han levde. Jag mötte honom ibland när han var ute och gick med hjälp av sin rullator. Han kom alltid ihåg mig, stannade och pratade, och vi minns tillsammans.

Publicerat av

2 reaktioner till “”Erik i svängen””

 1. Fint
  Roligt mä dom där gubbarna förr som just kunde riva i ordentligt
  Nuförtiden är ju alla så beskedligt uträknande skälmskt falska, annars måste man gå till samtalsterapeuten å prata lite
  Min morfar var en såndär utåtagerande skitrolig gubbe, bryskt röt han åt folk
  Han va HET, som man sa
  När han låg på långvården ville alla besöka honom, det var som att gå på Världens roligaste komedi och han fick igång ALLA, ingen gick obemärkt förbi honom
  Roligt, nästan omöjligt idag då vi verkar livrädda för sanningen…
  Tänk alla roliga kufar som spatserade omkring i byarna
  I Hackås fanns en man som en gång ljög att han hade varit på Bingo och vunnit en fiskmås som sidovinst, va?
  -en fiskmås!!!
  Nä nu är man hemma å smurfar på datan å ser på Halvåtta hos mig på TäVäjäveln äter smalkost och försöker till varje pris att lydigt anpassa sig…tvifaaan!!!
  Nä fram me stygghummöre å räftn
  -Länge leve de oförskämda!!!

  1. Erik var i grund och botten väldigt snäll. Det var väl sannolikt inte lika roligt alla dagar på jobbet, vilket han också skämtade om. De skämten beskrev säkert hur han kände sig ibland.
   Jag frågade honom en gång, när jag träffade honom på hans ålders höst, om han kom ihåg just det här tillfället som jag skrivit om men det gjorde han inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *