Murphy:s lag

”Lagen” har fått sitt namn från ingenjören Eward A. Murphy Jr  som experimenterade med raketslädar i USA:s flygvapen på 1940-talet. Arbetslaget där Murphy deltog försökte eliminera alla möjligheter för de tekniska anordningarna att misslyckas. Murphys ursprungliga formulering var: ”Om det finns två eller fler sätt att göra något, och ett av dessa sätt leder till en katastrof, så kommer någon att göra det på det sättet”

Lagen tillkom således, och ska i första hand ses som en riktlinje för ingenjörer inom maskinteknik och datateknik. Det handlade om att konstruera tekniska system så att felaktiga resultat blir uteslutna.

Att jag, vid dagens fönstermålning, lyckades med konststycket att välta omkull en färgburk, har således inget med Murphy att göra, även om det skulle ha känts bra att skylla på honom. Hade jag bara sett till att eliminera möjligheten till fadäsen så hade jag haft all färg kvar.

-Så det så!

Avslutade målningen lite snabbt, satte mig i bilen och åkte till goda vänner för att hälsa på en stund och få lite distans till ”färgfadäsen”. Där fanns nybakad kaka som jag blev bjuden på. Frun i huset förklarade att hon bakat kakan till sin make, för att helt enkelt få honom på lite bättre humör, efter att han ”gått i taket” efter en fadäs vid arbete på deras fastighet! Han var väl vid skaplig vigör när jag kom men jag kan bara konstatera att vi var på betydligt bättre humör, både han och jag, efter kaffe och kaka.

-Tack till hans vänliga hustru, för kaka och förståelse!

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *