Vad skall det bli av byn?

Har varit och hälsat på min far en stund idag för att hjälpa honom att plocka undan lite prylar inför hösten. Vädret är fantastiskt och vi satt ute på bron och drack kaffe. Han har kvar sitt barndomshem och bor där i byn ”på deltid”. Hans föräldrar byggde upp ett mindre jordbruk på 1930-talet men nu är det många år sedan det avvecklades.

Jag har själv i princip vuxit upp där i byn och jag har också bott där ett antal år. Visserligen bodde vi i centrala Hammarstrand när jag växte upp men jag tillbringade så mycket tid hos min farmor och farfar. Jag har så många fina minnen från den tiden. Då, när jag fortfarande var ung, fanns en uppväxande generation kvar i byn och man kunde till och med se mellan husen. Idag har byn delvis växt igen och det enda man ser från gården är det vackra Vättaberget. Numera finns två ungdomar kvar men vad händer när de flyttar därifrån?

Min far närmar sig 80-årsåldern och han har sett människor komma och gå. Förr var det liv och rörelse i byn. Man hjälptes åt med allt möjligt, gårdarna emellan, och man umgicks på ett helt annat sätt än idag. Bagarstugan mitt i byn var en central samlingsplats och det fanns till och med en mindre fotbollsplan där byns ungdomar höll till.

-Det är trist här i byn idag, den kommande vintern blir nog min sista här på gården, sade han till mig idag.

-Det blev så tomt och tyst här när vi tog bort hästarna för precis ett år sedan.

Jag kan bara hålla med. Visserligen bor det människor i byns 12 hushåll än så länge men vem vet hur länge.

Vad skall det bli av byn och vad skall det bli av gården?

Det är inte utan att det gör ont.

 

 

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *