Loopen i P4

-Vad är det egentligen han håller på med karl´n?

Dag efter dag, samma visa…eller låt…eller olåt.

Jag börjar jobba klockan 07.00 på morgonen och jag går upp kl. 05.00. Runt 06.00 sätter jag mig i bilen för att ta mig de 2,5 milen till Bispgården och då börjar också min radiolyssnardag. Det är faktiskt ganska avkopplande och skönt att sitta där och fundera lite och lyssna på nyheter och musik, ända tills den där förb. låten, som jag hörde tre gånger igår, är tillbaka igen.

Ja, vad är det egentligen han håller på med, den där musikproducenten Thore Wilhelmsson i Umeå? Är det ständigt hans egna favoriter som spelas igen och igen och igen, eller får han möjligen betalt ”under bordet” av artisterna och grupperna själva, för att han skall spela deras låtar. Nej, jag tror inte på något av de alternativen. Det måste vara någon annan anledning till att musikvalet i P4 låter som det gör.

Många gånger har jag möjlighet att lyssna på radio i stort sett hela dagarna när jag jobbar. Mitt kanalval blir då P4 och Radio Jämtland men dessvärre har jag inte lika stor behållning av detta lyssnande numera, när musikvalet görs i Umeå och inte i Östersund. Det som är slående med dagens musik i P4 är att ”dagens program” lika gärna skulle kunna vara gårdagens eller morgondagens musik. En loop med ett antal låtar som ständigt körs, fyra till fem gånger/dag. Visserligen avser jag då tiden mellan 00.00 och 24.00. men om mitt musiklyssnande börjar 06.00 och pågår till runt 16.00 så kommer samma låtar tillbaka två till tre gånger/dag.

Något som också är ytterst påtagligt är att den lokala musiken får stå tillbaka, för i första hand den internationella, vilket är något som Sveriges Radio har bestämt. De har en ”policy” att det skall låta som det gör numera i P4. Wilhelmsson spelar ca 400 låtar i veckan i P4 men hur kan det då komma sig att vissa artister och grupper ständigt kommer tillbaka och spelas dag efter dag, under en tid? Efter några veckor eller någon månad är de ”ihjälspelade” och bortglömda. Vad är det för policy?

Personligen är jag av den uppfattningen att världen översvämmas av musik, såväl bra som dålig sådan. Möjligheten till ett betydligt mera variationsrikt musikval bara måste finnas. Det behöver inte låta som det gör idag. Jag roade mig med att plocka ut några av de ”populäraste” (enligt vem?) artisterna och grupperna, alltså de mest spelade under en månad. Från den 4 augusti tills idag. Då gäller detta från kl. 06.00 till 16.00! Naturligtvis har jag utelämnat oerhört många, som kanske spelas någon gång per vecka men lika många har också spelats två gånger under natten. Listan ser i alla fall ut som följer:

Håkan Hellström        22 gånger

Martin Stenmark         4 gånger

Avicii                            19 gånger

Emmelie De Forest    17  ”

Oscar Zia                       3  ”

Pink, Nate Ruess        27  ”

Panetoz                        16  ”

Oskar Linnros             28  ”

Medina                         13  ”

Agneta Fälthskog        20  ”

Stiftelsen                      12  ”

Bruno Mars                  14  ”

Jamie Cullum               4  ”

Justin Timberlake       4  ”

Veronica Maggio          11  ”

Axwell                            1  ”

Eliza Doolittle                6  ”

Amanda Jensen            6  ”

Eric Saade                     4  ”

Robyn                            9  ”

Daft Punk, Pharrell Williams         28  ”

Robin Thicke, T.I. Pharrell             17  ”

Gavin DeGraw                                  6  ”

Lars Winnerbäck                              6  ”

Berättigad fråga är: Vilka människor är målgruppen för den här typen av musik?

Ring eller maila Thore Wilhelmsson och fråga. Det tänker jag göra.
0920-275356 eller [email protected]

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *