Kadin håller koll

       -Vem fan är den där karl´n som är här hela dagarna och tittar?

Frågan ställdes av en arbetskamrat till mig för många år sedan. Det var när Swedbank skulle bygga sin nya fastighet här i Hammarstrand som han undrade över detta. Bara någon dag innan hade jag själv funderat vem den glade och trevlige mannen var, som varje dag, ja, flera gånger per dag, kom på sin cykel, stannade en stund, och sedan åkte vidare. Företaget jag jobbade för då gjorde grundläggning inför fastighetens uppförande, någon gång runt 1990.

Någon, jag minns inte vem, kände till Holger Kadin, bördig från Krångede, och kunde berätta för mig. Visst hade jag sett honom innan men han blev liksom så påtaglig just då under en tid.

Det har gått många år sedan dess nu och många arbetsplatser senare. Men såvida vi har jobbat i centrala Hammarstrand så har Kadin varit med, flera gånger per dag.

Kadin bor i en pensionärslägenhet och det råder ingen tvekan om vilken, när man känner till hans förmåga att hålla snyggt och prydligt omkring sig. På hans uteplats och vid entrén får man leta oerhört grundligt om man skall lyckas hitta ett enda ogrässtrå. Där går han med spade och ogräsjärn lite då och då och håller undan oönskad växtlighet, 85 år gammal!

Idag var det arbete på gång på tre ställen i närheten av hans bostad. Då var han tidigt ute. Idag kommer han inte per cykel utan han går med hjälp av sin rullator, som han kan sätta sig på och vila en stund när det behövs.

-Det var mycket sevärt idag, ropade han runt åttatiden i morse.

Sedan gick han runt en stund och kollade läget hos oss alla, gick hem en stund, satte sig på uteplatsen en stund, kom tillbaka, småpratade lite och sedan hem igen.

Han är trivsam, Kadin.

Jo, det var det där med frågan, om vem han var, när banken skulle byggas.

-Den där mannen skall du passa dig för. Han är kontrollant hos företaget som skall bygga kåken, så det är bäst att du jobbar på, svarade jag.

-Åh fan!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *