Snart är de bortglömda

”Bleck-Fredrik” alias Fredrik Gustafsson, förtennare och bleckplåtslagare.

              ”Bleck-Fredrik” längst till höger. Enligt fotografen, Selim Sundin,

              är bilden tagen i Fredriks stuga i Rasan, öster om Gevåg. Övriga

              personer är okända.

 

Fredrik Gustafsson, 1858 – 1936, levde i en liten stuga vid Rasabergets fot, en stuga med bara ett rum, som fick tjänstgöra som bostad, verkstad, bageri och ibland även som danslokal. Fredrik var utan skolgång och kunde varken läsa eller skriva, något som var till stort hinder i hans yrkesutövande som förtennare och bleckplåtslagare. Det innebar särskilt stora problem när han skulle ta mått på kärl som han tillverkade.

Fredrik kom på råd. I stället för tumstock använde han ett snöre, på vilket han slog knutar som fick utgöra mått på olika storlekar av kärl. Resultatet blev att inget kärl var det andra likt. Ett annat problem han hade var att veta pengars värde. När kunderna frågade efter priset på hans produkter blev svaret nästan alltid detsamma;

-Ve säg väl 25 öre.

Något han också var duktig på var att koka och göra polkagrisar. Hur detta beblandade sig med förtenning och plåtslageri kan vi bara fantisera om. Fredrik var knappast ren om händerna så många dagar av sitt liv.

Den 18 juli varje sommar, på Fredrik-dagen,  bjöd Bleck-Fredrik in alla och envar till kalas vid sin stuga. Något han själv kallade för ”Fredrikkalasa”. Något han särskilt önskade sig av den dagen var att någon faktiskt kom och uppvaktade honom eller att någon spelkunnig tog med sig ett dragspel eller en fiol så att det gick att ha dans ute eller inne i stugan.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *