Tvål-Emil och snusproblemen

Tvål-Emil, alias Karl-Emil Pettersson, 1890-1970, en riktig storförbrukare av snus, när han nu hade kommit över något av den varan.

Dessvärre var tillgången tämligen varierande för hans del. Vagabond och luffare som han var kunde han befinna sig ganska långt från någon affär helt enkelt, eller också var han utan pengar. När begäret efter snus blev allt för stort hade han ibland inget annat val än att tigga sig fram. Snus var ingen bristvara och snusare fanns det gott om. Tvål-Emil visste mycket väl var de mest välvilliga fanns men för dem gällde det att vara återhållsamma när Emil kom på besök. Snusförrådet kunde nämligen minska rejält  för han tiggde åt sig snus ”på berå” när han fick möjlighet till det.

Storleken på snusdosorna som fanns på 1930- och 1940-talen var ganska stora, jämfört med de som säljs idag. För Emil var det nog tur för dagens dosor hade förmodligen bara räckt till ett- eller möjligen två inlägg. Blev han helt utan snus allt för länge blev han grinig och ilsk men fick han då bara behovet stillat så var han både talför och glad igen. Problemet var bara att han hade lite svårt att uttrycka sig då snuset liksom översvämmade munnen och han var till och med tvungen att luta huvudet bakåt en aning för att det inte helt skulle rinna ut.

Hos skomakare Sundin hälsade han ofta på men Sundin var dessvärre återhållsam med att dela med sig till Emil. Dessutom hade han stor respekt för skomakar´n.

Men Emil gick inte bet för det. Sundins hustru, Josefina, var en vänlig och omtänksam kvinna så Emil frågade helt enkelt henne i stället;

-Hör du Josefina, kan ja få en snus tå´n Sven?

Var bara Sven utom syn-och hörhåll så fick Emil sin snus.

Det hände att Tvål-Emil stampade extra hårt i marken med sina läderkängor när han kom gående. Då var han ”sint” och det berodde för det mesta på att han inte fått något snus på länge eller att något eller någon hade retat honom.

År 2005 skrev Sven Jonsson, Näset, en levnadsteckning om Tvål-Emil. Den är värd att införskaffa och läsa. Kanhända finns den att erhålla på hembygdsgården i Pålgård, Hammarstrand.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *