Musik, och ännu mera musik – En följetong i 3 delar.

Jag undrar när den allra första musiken spelades och när det allra första instrumentet trakterades? Vad var det som egentligen låg till grund för att takt blev toner och att toner blev till musik och rytm? Hur uppstod behovet?

För min egen del uppstod musiken i en gammal radiogrammofon som farsan hade införskaffat någon gång i hans ungdom. Det var en slags kombimaskin med både skivspelare och radio, stor som en mindre möbel. Säkert hade jag hört musik tidigare än så för min morfar trakterade fiol och min mor och hennes syskon både sjöng och spelade. Jag kan inte säga idag att jag kommer ihåg det som den allra första musiken jag minns. Nej, den kom ur den där radiogrammofonen och det var stenkakor som snurrade i den, med artister som Alice Babs, Elvis Presley, Cacka Israelsson, Tore Skogman, Les Paul och Mary Ford, Jailbird Singers samt en och annan platta med mera klassisk musik.

Det var häftigt, just att upptäcka takten som var så medryckande. Tore Skogman var väl inte så värst medryckande men när jag allra första gången placerade en platta med Elvis på skivtallriken och Jailhouse Rock dånade ur högtalaren, då var jag såld på musik. Det var som en drog och jag kan utan vidare förstå den hänförelse som uppstod i verkligheten, bland människor som stod vid scenerna där de första världskända artisterna drog fram med sin rock- och countrymusik. Hank Williams, Elvis, Tex Ritter, Johnny Cash, Carl Perkins, Jerry Lee, Patsy Cline, Conway Twitty, Wanda Jackson m.fl. Det måste ha varit fantastiska upplevelser.

Så kom då den dagen när den gamla radiogrammofonen inte orkade längre, när den helt enkelt gav upp. Den stod då hos min farmor och farfar och fick fortsättningsvis fungera som förvaringsskåp och blomhylla. Tack och lov så införskaffade min mor och far en grammofon som gick att koppla till en gammal hederlig radio. Det var nästan ännu bättre för nu var vi framme vid en tid när flera i familjen började köpa musik, vilket gjorde att musikutbudet breddades hemma. I ärlighetens namn skall väl sägas att farsan inte köpte så många plattor. Det var nog bara några LP med Errol Garner.

Hur som helst så upptäckte man flera artister och grupper. Alla var inte så bra men man lyssnade ändå för det var ännu ganska nymodigt med grammofonskivor. Ray Charles, Lennie Broberg, norske Jan Höiland, Sammy Davies Jr. Hootenany Singers, ännu mera Tore Skogman, Rock-Olga, Östen Warnerbring och ej att förglömma; Burken Björklund och Rockfolket. Snacka om att det svängde om Hey Baberiba.

Jag har en syster som är fyra år yngre än mig så naturligtvis förekom barnskivor vid den här tiden. Emellanåt var man grön i ögonen av allt för flitigt nyttjande av EP:n med Gullan Bornemark. Men, det skulle bli värre! Albumet med EP-skivor fylldes ganska snabbt under några år.

 

En skiva som spelades ganska mycket hemma var Siw och Berit Ljungs singel, med låtarna Robot Man och Någon Du Älskar. Den spelades in 1969 i Örnsköldsvik, med kompbandet Bomberna. Just låten Robot Man tyckte man var bra. Det var en cover på Connie Francis låt med samma namn. Under den tid vi använde oss av grammofonen och radion hemma inhandlade jag min första platta för egna pengar. Det kanske inte är så konstigt att det var en skiva med Hep Stars där runt 1970. Plattan var inspelad 1967 så jag hade missat den några år. 1968 gjorde de också singeln Sagan om Lilla Sofie och den bara måste jag ha.

Vid en här tiden tillbringade jag mycket tid i en granngård i byn Rävanäset. Dit flyttade en ung familj som hade både barn och hundar. Det var kul. Mannen i huset ägde en gammal Saab 93, ni vet en sådan som kallades för ”trubbnos”. I den satt den första bilstereon jag kom i kontakt med. Visserligen hade ”morbror” Rutger en Ford Anglia med yttre antenn, till vilken man kunde koppla en vanlig transistorradio. Det var ju makalöst i sig men lyssnandet inskränkte sig till ”parkeringslyssnande”. Man fick stanna bilen där det inte störde så mycket helt enkelt.

Hur som helst så skulle jag följa med frun i huset och handla en eftermiddag. Jag var nog i tolvårsåldern nu och nyfiken på all ny musik. Jag satt kvar i Saaben på parkeringen utanför affären och kunde inte hålla mig från att öppna handskfacket där jag visste att det låg kassetter med musik. Där fanns en sådan med en artist som hette Wanda Jackson. Jag hade aldrig hört henne tidigare men tog mod till mig och stoppade in kassetten i bandspelaren och musiken jag upptäckte den dagen var omtumlande. Saken blev inte sämre av att jag hittade en platta med Buck Owens i skivhyllan hos familjen när vi kom hem. Där föddes mitt intresse för  Country och 50-talsrock.

Att Elvis Presley´s musik har följt med under hela ens liv är kanske inte så konstigt. Farsan lyssnade på honom när han var ung och det fanns ännu någon originalinspelning kvar när jag var liten. Några år framåt i tiden, efter att jag första gången hörde Wanda Jackson, började ändå min musiksmak att svänga lite åt det lite modernare soundet för den tiden.

Grupper som Queen, Nazareth, Uriah Heep, ELO, Sweet och i viss mån också Rolling Stones, gjorde stort intryck. De spelades flitigt på skolan och naturligtvis införskaffades ett antal plattor även med de här grupperna. Jag gick med i en skivklubb som skickade ut månadslistor med ny musik och man kände sig tvungen att inhandla något nytt varje gång som listan kom.

 

 

1974 hände något kul i svensk musikhistoria. En grupp med det lite märkliga namnet ABBA vann melodifestivalen i Brighton, vilket var något av en skräll. Visst var de bra, det var inga tvivel om det, men ABBA-hysterin som uppstod hemma när min syster upptäckte dem gav upphov till många känslor under ett antal år framåt. Att musik föder känslor är visst och sant. Musik kan vara medryckande, avslappnande, upphetsande, stämningshöjande, ja, vad du vill men man kan lugn konstatera att ABBA, kontra Elvis, Queen och några grupper till, gav upphov till mycken konkurrens om husets första stereo, tillika stora meningsskiljaktigheter om vad som var bra musik och direkt dålig sådan. Runt 1977 hade jag utan tvekan kunnat gå ut i snön och kräkas bokstäverna i ordet ABBA.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *