Lika värde

Läste Aftonbladets papperstidning idag. Där, på debattsidan, finns en artikel, eller snarare ett upprop till människor i vårt avlånga land, att inte acceptera den främlingsfientlighet som breder ut sig allt mer.

Jag förstår precis vad man syftar på. Även i vår lilla del av Sverige märker man av detta med vad vi kan kalla ”smygrasism”. Den finns, hörs och syns lite överallt. Personligen kan jag inte på något sätt förstå varför vissa skall ”racka ner” på människor som flytt sina hemländer, där de drabbats av krig, svält, politisk förföljelse, tortyr och andra grymheter. Jag tror inte att man lämnar sitt hemland, sin familj, sina barn, föräldrar, sina vänner, helt utan anledning.

Jag tror inte att de letar sig till flyktingläger och tillbringar åratal där, boende i tält bland hundratusentals andra flyktingar, med svält och misär, utan anledning. Om- och när de får möjlighet att ta sig till andra länder så har de ingen aning om var de hamnar.

Om vi fick möjlighet att träffa alla dessa människor och de fick möjlighet att berätta sin egen historia så tror jag att en stor del av främlingsfientligheten skulle upphöra. Människor är trots allt inte utan känslor.

Nyligen hade jag en diskussion med en bekant, som ondgjorde sig över att nyanlända flyktingar ”inte rättade in sig” efter vårt svenska livsmönster, vår kultur och våra lagar. Man kan bara fråga sig; Hur i hela friden skulle det gå till? De har möjligtvis tillbringat några månader i Sverige. De kan inte vårt språk och de vet knappt i vilken del av världen de hamnat i. Jag vet att många av dem kämpar med att lära sig svenska och att lära sig allt om vårt samhälle. De gör säkert allt de kan för att inrätta sig i våra livsmönster.

Helt nyligt fanns inlägg på Facebook som var så beklämmande och så bedrövliga så man skäms att vara svensk. Vuxna människor(?) som försöker överträffa varandra i dumhet, som skriver saker man baxnar över och som slår sig för bröstet och skrattar åt sina egna sjuka inlägg om mörkhyade.

Jag kan bara uppmana dem att läsa vår egen historia. Det är inte så länge sedan 1,2 miljoner svenskar utvandrade till Nordamerika på grund av svält och missväxt i Sverige. Vi har tur som föddes några generationer senare. Om vi inte hade gjort det hade vi nog varit tacksamma om vi tagits emot med öppna armar i vårt nya hemland och fått hjälp att hitta rätt i tillvaron. Det önskar säkert majoriteten av våra ”nysvenskar” också.

Nej, ta och öppna ögonen för vad det faktiskt handlar om. Det finns plats för de flyktingar som placerats i vår del av världen. Jag tror inte att någon av dem utgör ett hot mot någon av oss och inte kommer de att försöka sig på att ruinera vår tillvaro heller. Om vi tar emot dem och lär oss lite om deras bakgrund, lär oss lite om deras kultur och deras tillvaro i deras respektive hemländer, lär oss om förutsättningarna de lever under här i Sverige, i alla avseenden, så blir nog förståelsen större för varför de är här och hur vi kan hjälpa dem till rätta.

Gå in på länken som är bifogad och skriv under upproret mot främlingsfientlighet. Det har jag gjort.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article17468676.ab

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *