Det är mycket nu…

Ibland vill tiden liksom inte räcka till eller är det möjligen så att dygnet har för få timmar, eller kan jag nöja mig med fyra timmars sömn? Nja, var sak får ta sin tid.

Det har blivit lite få blogginlägg de senaste dagarna. Förklaringen ligger helt i att vi, som sitter i kommittén för hembygdsskriften Ravunds utgivning, är mitt inne i slutfasen av årets sammanställning av material. Själv sitter jag lite som ”spindeln i nätet” för produktionen av boken och just den här årstiden skall allt sammanställas innan det går iväg till tryckeriet för layout. Det innebär många kvällspass med material till boken och många kontakter med alla som deltar på något sätt. Här måste jag säga att Facebook är ett utomordentligt bra hjälpmedel.

Det gäller att ha koll!

Har alla i kommittén fått ihop sina respektive artiklar?

Har vi fått in allt material från de som skriver men inte sitter i kommittén?

Har de bilder till sitt material?

Finns bildmaterial i tillräcklig mängd, totalt sett?

Hur många sidor ”färdig bok” motsvarar materialet vi har?

Hur många sidor blir det i boken? (Av trycktekniska själ skall antalet sidor vara delbara 4)

 

På vilken sida lägger vi den och den artikeln?

Vem skriver förordet?

Skall vi ha någon tävling i år?

Hur skall omslaget se ut?

Mycket att hålla reda på alltså. Ändå är det betydligt lättare nu när vi överlåtit all layout till skickliga Björn på tryckeriet. Han har öga för det där. Förr satt vi och klippte och klistrade ihop korrekturet för hand men det behöver vi alltså inte göra längre. Nu får vi ett färdigt korrektur, numrerat och klart, som vi går igenom tillsammans och sedan skickar tillbaka med eventuella ändringar eller rättelser.

Årets bok, den 35:e i ordningen, blir säkert lika spännande och intressant som de flesta tidigare. En blandning av artiklar, från lokala episoder och händelser, till mera avlägsna sådana. Tillika en blandning av gammalt och nytt, precis så som det brukar vara. Just nu ligger faktiskt allt material på tryckeriet och vi väntar med spänning på att få korrekturet för granskning. När den är gjord ser vi fram emot den färdiga boken som vi skall packa upp i samband med evenemanget ”Jul på hembygdsgården”, vilket sker lördag den 30 november.

Vi hoppas att årets utgåva skall sälja lika bra som de tidigare har gjort. I kommittén tar vi ledigt tills efter nyår då vi sätter igång med att planera nästa utgivning. Det är lite jobbigt ibland innan alla pusselbitar i utgivningen ligger på plats men det är ett oerhört roligt arbete och vi har så trevligt när vi träffas i kommittén. Det är en ynnest att få vara med.

-Kom och var med när vi packar upp de första exemplaren!

 

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *