Anno dazumal

Hade besök av en sotare förra veckan som skulle göra en s.k. Brandskyddskontroll här i huset. Det innebär att skorstenen besiktas både från insidan och utsidan. Nödvändigheten av att detta görs vartannat år, till den kostnad det innebär, går att diskutera men, det tar vi en annan gång.

Hur som helst så följde jag med honom upp i vindsutrymmet den dagen. Jag har i och för sig varit dit tidigare och såg då att ett antal gamla dagstidningar låg där i en hög. Nu tog jag med mig några av dem ned och ikväll har jag bläddrat igenom dem. En av dem, en ÖP sedan 1960, innehåller en artikel som handlar om en upprustning som gjorts i Döda Fallet, till en kostnad av hela 12000 kronor. Det funderas även över hur man skall hitta medel till ytterligare försköning av området, som redan då bedöms vara östjämtlands största turistiska dragplåster.

Jag tyckte artikeln var lite kul, speciellt nu när det arbetas för fullt med att åstadkomma ett framtida världsarv av Döda fallet. Jag scannade av artikeln men har inte riktigt fått plats med hela texten. Titta gärna på den och läs sedan hur man från Ragundas och stiftelsen Jamtlis håll jobbar med att försöka uppnå detta världsarv. Klicka på bilden så blir texten större!

Texten om arbetet med världsarvet har jag ”saxat” direkt från Ragundadalen Turisms hemsida.

Döda Fallet – ett framtida världsarv

Publicerat 2013-09-26

Jamtlis Landsantikvarie Henrik Zipsane träffar i början av december stiftelsen för Jamtli och kommunstyrelsen i Ragunda. Under mötet kommer Henrik att diskutera ett framtida världsarv i regionen.

För 10 år sedan genomförde Stiftelsen Jamtli en studie av Döda fallet med målet att undersöka den formella möjligheten att nominera Döda fallet till UNESCOS lista över världsarv.

Det som hände i juni 1796 med tömningen av Ragundasjön och tystnaden av Storforsen är utifrån flera perspektiv en lika skrämmande som fascinerande historia. Från första början har Döda fallet ansetts ha nationell betydelse som en del av det historiska arvet.

 

Sedan många år är Döda fallet därför också av riksintresse och ”Döda fallet-turismen” har utvecklats allt mer.

– De initiativ som Destination Ragundadalen har tagit måste därför förstärkas och det måste skapas långsiktig hållbarhet i detta viktiga arbete. Till det behövs partners på regional, nationell och kanske Europeisk nivå. Partnerskapsarbetet blir mycket viktigt för bolaget, säger Henrik Zipsane

Därmed kommer Jamtli tillsammans med Ragunda kommun och Destination Ragundadalen och dess länsorganisation Jämtland Härjedalen turism att föra en dialog om vikten av förankringen i regionen då hela regionen ska vilja delta.

– För den fortsatta utvecklingen av besöksnäringen är det viktigt att vi på olika sätt kan skapa starka reseanledningar. Med den fantastiska historien bakom Döda fallet och med den miljö som finns där så har Döda fallet bra förutsättningar för att bli det. Världsarvs- och även nationalparksbegreppet och liknande ger en kvalitetsstämpel och skapar intresse för att besöka, säger Mats Forslund VD Jämtland Härjedalen Turism

– Att Döda fallet nu lyfts fram på detta sätt är ett potentiellt lyft för hela mellannorrland i allmänhet och för oss i Ragunda i synnerhet säger Destination Ragundadalens ordförande Per Bergvall

– Det sker alltid en ökning av turistströmmarna i samband med att världsarv utses och då gäller det att inte bara fokusera på att visa upp sig utan att både ha en stabil destinationsorganisation som att hitta vägar för kommersialisering säger Lars Amrén VD destination Ragundadalen

– Om Döda Fallet kvalificerar sig till världsarvslistan så innebär det inte bara nya marknadsföringskanaler , status och internationell uppmärksamhet för regionen utan garanterar också ett statligt skydd för all framtid säger Gunmarie Persson marknadsansvarig Destination Ragundadalen

– Detta är också ett led i Ragundas strategiska plan på att bli bäst i länet på kultur och är ett led i att skapa förutsättningar för folk att vilja stanna kvar i regionen säger Terese Bengard kommunalråd Ragunda.

– Med positivt besked skulle vi kunna ha bolagsordningen klar i början på 2014 avslutar Henrik Zipsane pressmeddelandet.

 

 

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *