Glömmer inte 3 maj 1987

Det var en oerhört varm och vacker vårkväll den 3 maj 1987. Det som tilldrog sig på TV den kvällen var säkert orsak till att branden, i dåvarande konsumbutiken i Hammarstrand, fick lite extra tid att ta sig riktigt.

Det var i mitten av 3:e perioden, i VM-slutspelsmatchen mellan Sverige och Sovjetunionen, som en rökplym började stiga mot skyn från butikens tak. De allra flesta satt bänkade framför TV:n och följde dramatiken. Skulle Tre Kronor lyckas kvittera mot ryssarna som ledde matchen med 2-1? Allt medan branden tilltog närmade sig slutet av matchen. Jag hade jour vid räddningstjänsten och följde med tilltagande oro dramatiken på TV. Plötsligt gick larmet.

-Brand i konsumbutiken, Hammarstrand, kom det från sökaren.

-Nej, inte nuuuuuu!

Just då, en dryg minut före matchens slut, lyckades Tre Kronor kvittera till 2-2 med ett av de snyggaste och mest omtalade målen i svensk landslagsishockey. Hela förstafemman var inblandad. Backen Anders Eldebrink ramlade men lyckades lämna över pucken till centern Bengt-Åke Gustafsson som åkte in i ryska zonen, drog på sig rysk bevakning och passade bakåt till backen Tommy Albelin. Han upptäckte Håkan Loob till vänster om det ryska målet och slog en passning dit. Håkan Loob tog hand om passningen på bästa sätt. Han lurade ryske backen genom att vända åt fel håll och med ryggen mot mål la han in pucken mot Tomas Sandström. Han stod mitt framför målet och fick nästen helt tom bur och rakade in pucken i målet endast 81 sekunder före slutet.

− Till och med morsan hade gjort mål i det där läget, Sade Tomas Sandström till media efter matchen.

Jag stod med ena benet ute på bron och hann se målet som Sandström gjorde, samtidigt som jag med fri sikt mot centrala Hammarstrand kunde notera att en större brand pågick. Det var bara att hasta iväg mot brandstationen.

Morgonen den 4 maj var konsumbutiken ett minne blott och Tre Kronors väg mot ett VM-Guld var utstakad.

 

 

 

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *