Var finns Brusten Himmel?

Det var den 3 september 1982. Hammarstrandsborna gick spänt och väntade på att klockan skulle bli 18.30 och att dörrarna till Centrumbiografen skulle öppnas. Var man inte ute i tid riskerade man att inte komma in för kön ringlade nämligen tidigt, från entrén och ända upp till Centralgatan.

Filmen skulle visas tre kvällar i rad men alla hade tydligen tänkt sig att se urpremiären av Ingrid Thulins långfilmspremiär, Brusten Himmel. Varför då detta intresse för just den filmen? Jo, större delen av filmen var inspelad i trakterna av Hammarstrand, många scener längs Ammerån och framför allt, hemma hos Erling och Ingrid Skoglund. Där hade huvudrollsinnehavarna Thommy Berggren, Margaretha Krook och Susanna Käll barikaderat sig i både kök och vardagsrum. Skoglunds hus var filmfamiljens hem i filmen.

Ingrid Thulin var bördig från Sollefteå och valde att förlägga filmens handling till både Hammarstrand och Sollefteå. Om jag påstår att filmen var bra så överdriver jag å det grövsta men den blev lite av en kultfilm ändå, i alla fall här i Ragunda. Thommy Berggren gjorde i och för sig en lysande roll som den försupne fadern i familjen och även Margaretha Krook som hans mor.

Många var de som fick biroller i filmen också, inte minst lokala förmågor i form av bl.a. skolelever, lärare, sångkör, bybor och en lastbilschaufför.

Vi, som var där på premiären, ville ju så gärna se alla de där människorna, som vi kände så väl, på vita duken. Tänk er, bara det! Jag minns Erling Skoglunds spontana kommentar när jag frågade honom om de var utjagade ur sitt hem under inspelningen:

-Inte da, men  n´dann Margaretha Krook ä ju så jävla lat. Hu bara ligg på rygg på kökssoffa hele dagan!

Det var Erlings omdöme om en av våra största skådespelare genom tiderna.

I Hammarstrand visades filmen som sagt vid tre utsålda föreställningar. Inget kan heller ta ifrån varken Ingrid Thulin eller hennes skapelse att den visades vid flera utländska filmfestivaler och samma år som den hade premiär belönades filmen med en guldplakett i Chicago för bästa filmpremiär.

Filmen har visats vid tre tillfällen i SVT i slutet av 1980-talet och i början av 1990-talet. Jag spelade in filmen men har vid något tillfälle lånat ut den till någon, kommer inte ihåg vem,  och har dessvärre inte fått tillbaka den. Vore kul om denne någon kom på att filmen tillhör mig och sålunda lämnar tillbaka den. Inte för att den var bra men den spelades in här i mina hemtrakter. Bara det hörrni!

Publicerat av

Sören Olsson

En kommentar till “Var finns Brusten Himmel?”

  1. Haha, kul att du kommer ihåg filmen. 🙂 Jag spelade Greta och kommer aldrig glömma inspelningarna i Hammarstrand, där vi var både på vintern och sommaren. Har filmen på VHS och ska få den över på DVD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *