Spillkummen

För säkert mer en 30 år sedan, plockade min farmor fram en skål ur ett skåp i sitt kök. Det var en vacker blå/vit skål i tunnaste porslin. Jag kan än idag inte påminna mig att jag någonsin såg henne använda den annat än till jul, när kalvsyltan var kokt och skulle stjälpas upp.

Hon ställde fram den på köksbordet och sade:

-Den här spillkummen skall du ha. Den kommer från min mamma och hon använde den bara till jul, att ha kalvsylta i när den skulle ställas fram.

Jag blev oerhört glad. Min farmors mor hette Thilda Persson och var född 1888 i Lit. Hon gifte sig 1908 med Olov Persson från Lillsjöhögen och de flyttade in i den gamla släktgården ”Per Jonstorpet” som var byggt 1844 av Olovs far Per. Där, i det gamla torpet som fortfarande finns kvar, har den säkert använts oerhört många jular i svunnen tid.

När det kommer till traditioner runt jul så har jag själv en viss förkärlek för att bevara sådana som jag själv är uppväxt med. Maträtterna som hör julen till, julgranen, julpynt i mängder, ljusstakar och ljus nästan överallt, lugn, stillhet och lite eftertanke mm.

Den allra viktigaste traditionen är dock den här spillkummen. När julaftonsmorgon infinner sig skall den pryda sin plats på julbordet, fylld med den hemkokta kalvsyltan. Jag skall vårda den ömt och den skall i många år framåt påminna mig om de som använt den före mig.

Jag önskar Er en riktigt God Jul!

 

 

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *