Min granne har ett världsrekord

Jag har hälsat på en av mina grannar ikväll. Förutom att vi fikade av hennes goda julkakor har vi tittat på en av hennes samlingar, en samling som består av 18st pärmar, fyllda med med julklappspapper.

Ingrid Westin, Kullsta, har samlat på lite av varje genom åren. Jag kommer ihåg hennes kaffekannor som stod uppradade på hyllor och i skåp, när hon fortfarande bodde kvar på ”gål´n” där hon och maken drev jordbruk i många år. I hennes bokhyllor finns idag också en gedigen samling av både dödsannonser, sorgbrev och tidningsurklipp, allt insatta i prydlig ordning i pärmar. De fick hon efter sin mor, som klippt lokala nyhetsinslag ända sedan 1938. Ingrid har fortsatt att klippa sedan hon fick dem och de består idag av en omfattande samling.

Den mest omfattande samlingen är den med julklappspapper. Den är både enastående och imponerande. Ingrid har samlat papper sedan 1982, då hon och dottern var i Sollefteå och handlade julklappar och hon plötsligt kom på att hon skulle börja samla. Den dagen kom hon hem utan julklappar men med ganska många olika julklappspapper.

Med åren blev det så många olika sorter att hon 2001 gjorde en framställan till Guinnes Rekordbok om ett världsrekordförsök. Då bestod samlingen av 3 102 olika papper, varje ark i A4 storlek, insatta i plastfickor i pärmar. Guinnes Rekordbok undersökte om hennes samling möjligen var den största och året efter, alltså 2002, kom beslutet. Ingrid hade världens största samling av julklappspapper. Därefter har samlandet tidvis varit mera sporadiskt men med tiden har Ingrid blivit känd för sitt samlande och lite nu och då dyker det upp nya papper från människor som känner till henne och som är vänliga nog att skicka dem till henne.

Idag vet Ingrid inte riktigt vad hon skall göra av samlingen, som numera består av inte mindre än 4 123st papper, de äldsta från slutet av 1890-talet. I en liten ”loggbok” har hon fört noggranna anteckningar om samlingen, allt för att på något sätt hålla reda på vilka som redan ingår i samlingen när det anländer nya.

-Jag vet inte om någon av mina barn eller barnbarn är intresserade av att ta över allt, säger Ingrid. Det är en ganska skrymmande mängd pärmar.

Hon har tidigare försökt sälja samlingen och en tid fanns det en person i Danmark som var lite intresserad av den men det blev aldrig något köp.

Jag tycker hon skall ha den kvar och fortsätta samla.

-Vi får se, säger hon när jag går hem i sena kvällen, efter att jag bläddrat igenom några av de 18 pärmarna. En helt fantastisk samling.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *