Skivspelar´n

Såg för andra gången den härliga filmen ”När Rocken Kom till Sveg” härom kvällen. Såg också intervjun med ”Kingen” där han berättar om filmen och om turnén på 80 livespelningar som han och hans medmusikanter skall ut på. Han berättade i intervjun om hur det var när han själv fastnade för just rockmusiken. Det blev lite av en ”flashback” för mig.

Hur tydligt som helst kommer jag ihåg den gamla radiogrammofonen som fanns hos min farmor och farfar, en pjäs som inrymde skivspelare. radio och plats för ett antal grammofonskivor. Där upplevde jag själv för första gången gungande rockmusik, allra mest när plattan från Sun Records, med Elvis Presley, placerades på skivtallriken och Jailhouse Rock fyllde ”kammar´n” med toner. Jisses vad det svängde! Det gick ju inte att sitta stilla.

http://www.youtube.com/watch?v=qka6JrKUM5U

Tänk vilka rubriker den musiken gav upphov till i USA när det begav sig. Den var ett fördärv för dåtidens ungdom och den gav upphov till uselt leverne, ansågs det. När Elvis livespelningar filmade fick hans kroppsrörelser inte filmas och han uppmanades att stå stilla på scen.

I skåpet fanns ganska många plattor, de flesta gamla stenkakor med musik av bl.a. Alice Babs, Les Paul, ”Cacka” Israelsson, Jussi Björling och många fler. Jag lyssnade på allt som fanns att tillgå där, om och om igen, varje gång jag var där. Plattan jag slet mest på var nog ändå den med Les Paul och Mary Ford, med låtarna Johnny och Vaya Con Dios. Les Paul var en av de stora pionjärerna.. Han var en av de mest inflytelserika personerna genom tiderna när det kommer till utvecklandet av elektriska musikinstrument och inspelningstekniker. Han var en av de första att skapa en elgitarr som Gibson utvecklade vidare och som sedan dess har fått bära hans namn.

http://www.youtube.com/watch?v=aMuyC7C-08s

Med tiden fick den gamla skivspelaren skatta åt förgängelsen. Det kom modernare utrustning och inte förstod man att den en dag skulle pryda sin plats igen. Så oerhört trist. Den ersattes med en liten resegrammofon och den använde jag flitigt, ända tills den dag det införskaffades en liten grammofon som kopplades till en radio i det hem där jag växte upp. Farsan lånade bort ett antal gamla plattor, bl.a. originalinspelningar från Sun Studios i Nashville Tennessee, men han fick aldrig tillbaka dem. Om möjligt ännu mera trist.

Än finns dock ett antal gamla stenkakor kvar av dem jag spelade som liten grabb och för ett antal år sedan fick jag köpa en gammal radiogrammofon av en kompis och den pryder verkligen sin plats idag, tillsammans med några liknande pjäser som står här.

Vi tar och kollar vilken platta det är som ligger på skivtallriken.

Det är Alice Babs och Harry Arnolds orkester med låtarna Vildandens sång och Fiskeflottan vänder hem, inspelade den 6 augusti 1952. Några andra plattor som definitivt hör hemma i radiogrammofonen är de här.

Karl-Erik ”Cacka” Israelsson: http://www.youtube.com/watch?v=ukEWRXlFV-E

Anton Karas: http://www.youtube.com/watch?v=r8jN1treRKQ

Simon Brehm: http://www.youtube.com/watch?v=pC7u3UgN3s4

Jussi Björling: http://www.youtube.com/watch?v=lN2BDqQXZFE

Alice Babs: http://www.youtube.com/watch?v=9iDeM9EqOAo

En av de plattor som jag är allra mest rädd om idag är inspelad i just Sun Studios i Nashville 1970. Johnny Cash, The Singing Storyteller.

De här plattorna, radiogrammofonerna, och skivspelarna är i mina ögon ett lika stort kulturarv som mycket annat och jag skall vårda dem ömt. En dag hoppas jag att någon av mina barn vill vårda det arvet vidare.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *