Vem var skyldig, vem skall dömas och vem skall döma?

Satt i bilen på väg hem från jobbet idag, strax efter 16.00. Min vana trogen lyssnade jag på radions P1, där många intressanta program sänds. Programmet var Studio Ett och inslaget handlade om en tragisk trafikolycka, där journalisten Fredrik Laurin var inblandad. Programmet gav, i alla fall mig, många funderingar kring bilkörning, ansvar, rättsliga efterspel och allt det han berättade.

Olyckan skedde på E4:an, söder om Vagnhärad, på annandag jul. I halkan fick bilen som han själv körde sladd i det hala väglaget, slog runt och hamnade slutligen på taket, på vägbanan! Ett antal personer i mötande fordon uppmärksammade vad som hänt och stannade för att hjälpa till. I bilen fanns fyra medpassagerare, inklusive hans son, och alla var de oskadda. Då, när alla var ute ur bilen, kom en bil med fyra ungdomar, i hög hastighet och körde in i Laurins bil, varvid en person omkom och bl.a. han själv och sonen skadades svårt.

När Laurin, efter två månader i koma, vaknade upp till medvetande igen fick han veta att föraren av den påkörande bilen friats från ansvar för det som hände och därmed undkommit straffpåföljd. Det har gjort Laurin förgrymmad och han anser nu att den unge mannen, som körde bilen, skall fråntas körkortet.

Frågan är; var han skyldig till påkörningen eller var det den mänskliga faktorn som blev avgörande? Olyckan med Laurins bil hade redan skett men gjorde den unge bilföraren sig skyldig till oaktsamhet när han körde på bil och personer? Det var flera fordon och personer på vägen och det var halt väglag. Måste alltid någon dömas och vem skall avgöra var gränsen för oaktsamhet går?

Många funderingar blev det. Lyssna gärna på programmet via länken nedan!

http://sverigesradio.se/p1

 

 

 

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *