Miljötänk? – Goddag yxskaft!

För några månader sedan försökte en körlärare här i Hammarstrand lära en ”gammal hund att sitta”, d.v.s. lära en sur gubbe att köra bil med tungt släp, d.v.s. lära mig att köra bil med tungt släp! Jag undrar hur många gånger körläraren tänkte och här är en karl som tror att han kan allt om bilkörning fast det är 36 år sedan han tog körkort? Säkert ganska många gånger under de fyra lektioner det tog mig att bli godkänd för uppkörning.

Jag har alltså kört bil ganska länge, faktiskt utan några större missöden också. Några omgångar böter för fortkörning har jag inkasserat och jag har blivit påkörd några gånger också men för övrigt har det gått rätt bra. Alltså kan jag bilkörning…eller? Det kan väl inte ha hänt så mycket när det kommer till trafikregler, teknikutveckling, körsätt, trafikintensitet och inte miljötänk heller, på nära 40 år?

Jo, det var just det där med miljö jag ville komma till. Visst är det bra att tänka miljö, helt klart. Det är också bra att bilarna blir allt mer miljövänliga. Men ibland känns det liksom lite ”överkurs” det där.

Det var i början av den andra lektionen som jag fick en ”pekpinne” av körlärar´n. Jag gjorde nämligen fel när jag skulle starta bilen och åka iväg med den där hästfinkan som hängde på kroken. Jag gjorde bara som jag brukar göra; startar bilen, sätter på mig bältet, i med växeln, släpp handbromsen och iväg. DET VAR PLÖTSLIGT FEL! VA FAN!

Nu skulle jag plötsligt göra allt det där, utom att starta bilen, vilket skulle ske allra sist! Det stavas nämligen Ecodriving.

Jag har funderat på det där, till och från ett tag. Det finns nämligen ett och annat som får Ecodriving att kännas patetiskt, löjligt och ”pink i havet” när vi diskuterar miljöförbättringar. Kyotoavtal i all ära och skattepåslag på bränsle för flyg- och sjöfart men lika förbannat fortsätter vi att spy ut enorma mängder föroreningar runt vår ömtåliga Tellus. Jag undrar om inte vi letar miljöförbättringar på fel ställe. Bilden nedan får symbolisera mina funderingar. Eller vad säger du, körlärar´n?

Så här ser det ut, vad gäller flygtrafik i stora delar av världen, i princip 365 dagar om året.

 

 

 

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *