Jag vill ha en tidsmaskin

Hej, hallå dagboken! Long time, no seen. Har ägnat senaste tiden åt att ta reda på ett och annat om mitt eget förflutna, för ganska lång tid sedan. Det är spännande värre må ni tro.

Detta med släktforskning är lite speciellt, det vet alla som har provat på det. Skall man någon gång bli helt av med ”plågan” får man gå i något slags karantän. Så är det bara.

För ganska många år sedan började jag på en forskning kring släkten på farsan sida. Jag hamnade ganska snabbt i småland men upptäckte snart att möjligheterna att läsa kyrkböckerna på microfiche var ganska varierande, helt enkelt beroende på hur de var skrivna. Vissa stilar var mera lättlästa medans andra var näst intill omöjliga att förstå.

Vi gjorde ett tappert försök hos SVAR i Ramsele, farsan och jag, men körde liksom fast på en specifik församling i trakten av Kalmar. Det visade sig senare att vi hade läst fel men, det gjorde ingenting. En dag ringde telefonen hos farsan och en kvinna, hemmahörande i Karlskoga och med efternamnet Olsson, ringde. Det visade sig vara en ganska avlägsen släkting och tänk, hon hade nästan hela släktutredningen klar. Det var bara vår släktgren som saknades i hennes material.

Det slutade med en mycket trevlig släktträff i Karlskoga, där många nya bekantskaper knöts. Personligen kunde jag avsluta min forskning på den släktgrenen.

Nu, för någon vecka sedan, fick jag för mig att börja på en sökning på min morfars släktgren. Vi har inte vetat särskilt mycket om våra förfäder på den sidan men en hörsägen, eller i alla fall uppgift, som kommit från någon generation bakåt, har gjort gällande att vi har rötter i Finland. Närmare bestämt hos en militärsläkt som varit involverad i något av de krig som Finland varit inblandat i. Det lät väl spännande?

Sagt och gjort. Bara att ”hugga in” på kyrkböckerna igen. Det är då man glömmer tid och rum, eller bara bryr sig mindre om kanske. Det blev ett flertal sena nätter förra veckan.

Sju generationer bakåt har jag ännu inte nått till Finland i alla fall. Jag har strandat i Medelpad. Kolla själv!

Torparen Hans Renstedt, född i Medelpad 1797. Han var min morfars farfars far. Frågan är; hur kommer man vidare härifrån? Det torde ha funnits ganska många byar i Medelpad redan på den tiden och någon anvisning om när, eller varifrån han kom, finns inte. Det är nu utmaningen kommer. Kanske måste jag gå igenom alla födelseböcker för 1797 för alla byar i Medelpad.

Nåväl, personuppgifter i all ära, men nog vore det intressant att kunna kliva in i en tidsmaskin och segla iväg, tillbaka till tiden för när de levde. Namn och födelseuppgifter på ett papper är i slutänden inte så där värst intressant, inte för min egen del i alla fall.

Om det nu så småningom skulle visa sig att den där hörsägen om, att jag härstammar från krigarsläkten Cronstedt i Finland, skulle visa sig vara sann, då kommer saken i ett helt annat läge.  Bäst att jag fortsätter.

Om någon av Er läsare har tips på en bra tidsmaskin så är jag tacksam om ni hör av Er.

 

 

Publicerat av

Sören Olsson

En kommentar till “Jag vill ha en tidsmaskin”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *