COOP:s snömos

Det var i förra veckan som jag uppmärksammade att COOP avser att avskaffa det så olönsamma återbäringssystemet. Det känns inte bra, av flera anledningar. Känslan är snarare att COOP väljer att vända många av sina kunder ryggen, i tron på ett mindre olönsamt bonussystem.

Personligen har jag tyckt att återbäringen har varit bra och den har faktiskt lockat mig att göra mina inköp hos COOP. Nu skall den, efter fyra år,  ersättas med någon typ av bonussystem som skall gå att utnyttja hos COOP:s samarbetspartners. Vilka är då de, kan man undra?

Jag förstår att ett återbäringssystem, som innebär en förlust på mellan 800 och 900 miljoner kronor, under bara förra året, inte är försvarbart att fortsätta med. COOP blöder och har inte råd med dylika kostnader.

Jag har dock en känsla av att COOP i mångt och mycket lever på lojala kunder och inte på att deras livsmedel och andra varor är billigare än hos privata aktörer. Ett nytt bonussystem, som grundas på ovan nämnda, missgynnar med stor sannolikhet COOP:s kunder som valt att leva och verka i glesbygd, där utbudet av ”samarbetspartners” är, vilket jag skulle tro snart visar sig, obefintligt. En konsumentförening har faktiskt som sin främsta uppgift att tillvarata medlemmarnas intressen när det gäller inköp av framför allt dagligvaror och det gör man inte med ett dylikt system, som missgynnar en stor del av kunderna i vårt avlånga land.

Dessutom tycker jag att det osar illa om det faktum att KF:s ordförande, Anders Sundström, sparkade tidigare vd:n Frank Fiskers, som när han slutade fick ett avgångsvederlag på 11 miljoner kronor. Totalt kunde KF:s vd, enligt uppgift, räkna ihop den totala lönen för sina två år i det blödande bolaget till 31 miljoner kronor!

Nu får nog KF och COOP tänka om och är det så att någon typ av bonus- eller återbäringssystem även fortsättningsvis skall existera så måste det i rättvisans namn gynna alla köptrogna kunder lika.

COOP har inte råd att mista sin kundkrets.

 

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *