Primitiv ras

Det har väl inte undgått någon vid det här laget, att avskyvärda och vämjeliga händelser utspelades sig i Helsingborg igår i samband med en fotbollsmatch. Dagens nyhetsrapportering har till stor del bestått av just det faktum; de är inte utrotade, dessa primitiva varelser som åstadkom ond, bråd död igår.

Jag trodde i min enfald att världens alla upptäcktsresanden hade utforskat alla små hörn, alla skrymslen, vrår och grottor av vår värld och därmed avslöjat alla typer av förekommande civilisationer. Så är icke fallet.

Det har vid upprepade tillfällen visat sig att en ytterst lågt stående art, av mycket primitiv grottmänniska, ännu finns kvar på sina håll. Med jämna och ojämna mellanrum lämnar de sina dunkla och okända boningar och samlas i relativt stora skaror, klär ut sig och maskerar sig till människoliknande figurer. De reser ut i vårt avlånga land, söker upp fotbollsarenor, restauranger, krogar, allmänna platser, såsom gator och torg, där de våldför sig på bilar, skyltfönster samt det civiliserade människosläktet, förmodligen av anledning att de känner sig hotade. Jag hoppas vid högre makter att det är så, att de helt enkelt ÄR utrotningshotade.

Visst kan vi påstå att det är fotbollens fel att det blev så här igår och att den till döds misshandlade mannen nog varit vid liv idag om det inte vankats fotbollsmatch i Helsingborg. Sannolikheten för det är tämligen stor. För att detta nu inte skall upprepas igen, skall vi då helt avskaffa allt vad fotbollsmatcher är och hoppas att alla sportsliga anhängare av just fotboll byter intresse till annan sport? Kan man tänka sig att risken då är stor att ”huliganerna” samlas i bordtennisarenor, i skidspåren, på friidrottsarenor, i hockeyhallar eller drar de kanske till och med in i bingohallar och misshandlar pensionärer till döds för att de har slipsar och halsdukar med fel färg?

Nja, jag tror knappast att det är lösningen. Om vi vanliga civiliserade människor inte längre skall kunna gå ut och äta på restaurang utan risk för att bli misshandlade av dessa primitiva varelser, så inte beror det på att de är intresserade av någon som helst sport eller idrott. Det är ju närmast absurt att tro något sådant.

Precis som vid all annan form av kriminalitet så handlar det nog om att föregå och leta reda på deras gömslen, slå till hårt och skoningslöst mot dem, och helt enkelt utrota dem. Jag har i och för sig funderat på en annan lösning också. Det händer att jag tittar på kampsport på TV. Vissa kampsporter avgörs i s.k. Octagoner, åttkantiga burar där matcherna pågår den bestämda tiden ut eller till någon av kämparna ger upp. Varför inte samla ihop ”huliganerna” i jättelika octagoner, låsa igen dörrarna och låta dem puckla på varandra tills bara den allra sista ”huliganen” återstår. Denne primitive varelse kan vi stänga in i ett skåp med glasdörr och låta vederbörande gå till historien som den allra sista.

Skåpet kan man i framtiden skicka runt i skolorna och låta historielärarna berätta för våra barn och barnbarn om den tid då ”huliganerna” försökte erövra vårt land, våra fotbollsarenor och restauranger. Fram tills dess att den dagen är sprungen är jag rädd för att vi får se upprepning av det som hände igår, kanske till och med ganska snart. Förmodligen har de dragit sig tillbaka till sina gömslen nu en tid, i full färd med att planera hämnd för det de inte lyckades åstadkomma senast. När de slår till igen är det ingen som vet men jag har en känsla av att så kommer att ske.

Jag hoppas innerligt att jag har fel.

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *