Offentliggörande av sanningar och osanningar

Jag skall skriva en bok…någon gång…har jag tänkt mig…eller sanningen är den att jag har börjat på en bok men det har liksom tagit stopp.Därmed inte sagt att jag har gett upp det hela.

Den påbörjade boken skall bli en roman, baserad på verklighet, till viss del i alla fall. Det hör till saken att om jag hade haft alla fakta på bordet så hade det inte varit några som helst problem att få ihop texten men det har jag inte. Det som är så bra med att skriva en roman är ju då, som i detta fall, att jag får fritt spelrum att använda sanning, lögn och dikt precis som jag vill.

Det är liksom helt i sin ordning och dessutom en utmaning att försöka skänka lögnen trovärdighet och i ett mänskligt sammanhang får det inga som helst konsekvenser. Lyckas man bra kan det bli till en text som både roar och berör men i ett motsatt läge har man bara lyckats uttråka läsaren.

I ett vardagligt sammanhang är det inte så. När dikten, osanningen och lögnen får komma till tals kan just de mänskliga konsekvenserna bli högst påtagliga och dessutom förödande. Aldrig i historien har det väl skrivits så mycket som det görs nu och då avser jag naturligtvis allt som skrivs på sociala medier. Människor skriver bloggar, skriver inlägg än här och än där. Det är facebook, det är twitter och instagram och jag vet inte namnen på alla ställen där man har möjlighet att låta pennan få makt.

Det är i de här sammanhangen som det allt för ofta publiceras texter där upphovsmannen/kvinnan så uppenbart haft svårt att skilja sanning från lögn eller bara genom antaganden tillåtit sig själv att påstå saker om andra människor, helt i avsaknad av fakta däromkring.

Nu är det nog ofta så att när någon påstår något som i en faktisk mening är falskt, så betyder det inte att han eller hon ljuger. Många gånger handlar det säkert om att man fått saker och ting om bakfoten. En uppenbar lögn däremot uttalas mot bättre vetande och riktigt vidrigt blir det när någon påstår något mot just bättre vetande, trots att vederbörande är helt på det klara över att det är just en lögn eller ett påhitt.

Att på detta sätt nyttja sociala medier till att smutskasta, beljuga, ”dra i skiten” och till och med förhärliga och skydda sig själv är ett högst olämpligt sätt att dra nytta av medierna. Då är det bättre att helt avstå skrivande i den formen för människor far illa av det.

Under sådana förhållanden är det nog bättre att ”fila” vidare på den där boken man eventuellt tänkt sig att skriva, där osanningar och lögner kan bli en del av handlingen utan konsekvenser.

 

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *