Den oönskade däckhandlaren

Att bröderna Hillerström, mångåriga ägare och innehavare av smides- och bilverkstad i Hammarstrand, hade en och annan räv bakom sina öron har nog knappast undgått någon. Många, såväl kunder som goda vänner, fick många gånger erfara den ”Hillerströmska” påhittigheten och de flesta skrattade nog gott åt hyssen. Dock fanns det de som fick sig en tankeställare också!

Av många berättelser, som nu enda levande brodern Gustaf, förtäljt för mig ”lyfter jag ut” en liten anekdot om en mindre önskad däckförsäljare från Anderstorp.

Att äga ett företag kan ha sina sidor. I olika verksamheter konfronteras man mer eller mindre med människor. Att driva en verkstad innebar att man ständigt träffade nya människor, ibland också försäljare av olika produkter. Från Anderstorp i Småland kom en däckförsäljare på besök. Redan efter första mötet med mannen kände bröderna en viss avoghet inför flera besök.

-Han var påstridig och hade svårt att acceptera att vi inte var intresserade av hans produkter, berättade Gustaf.

Ett försäljningstrick som mannen i fråga brukade använda sig av var att erbjuda kunderna gratis leverans av material, under förutsättning att de kunde slå honom i fingerkrok. Vid ett av de första tillfällen som bröderna träffade ”anderstorparen” utmanade Gerhard, som var ganska stark i nyporna, försäljaren men han visade sig oerhört kompetent och det slutade med förlust. Det blev till att betala för ett antal beställda däck som senare fick returneras på grund av bristande kvalitét.

I verkstaden stod vid den här tiden en speciell typ av tramporgel, till viss del ihopfällbar. Att den stod där kom sig av att Georg i sin ungdom hyrt bostad i ett hem i Kullsta där orgeln fanns och helt enkelt köpt den av innehavaren Olsson. Bröderna musicerade gärna tillsammans och i verkstaden var det bra akustik. En dag kom den tidigare ägaren till orgeln på besök i verkstaden och naturligtvis skulle det spelas och sjungas. Orgeln stod placerad på ett sådant sätt att när man spelade satt man med ryggen mot ingången till lokalen.

Just den här dagen, när Olsson var på besök, upptäcker bröderna till sin förfäran att däckhandlaren från Anderstorp parkerar sin bil ute på gårdsplanen, hämtar ut en väska och några pärmar ur bilen, med avsikt att göra ett nytt försök att sälja däck. Kanske hade ingen av bröderna tidigare visat sin näst intill gränslösa idérikedom, vad gällde hyss och upptåg, för den intet ont anande försäljaren. Snabbt som ögat föreslår de Olsson att sitta kvar vid orgeln och spela en psalm så skall de själva stämma upp i sjönsång. Precis innan ”anderstorparen” tar i dörrhandtaget till verkstaden räknar bröderna in Olsson på orgeln och så är musiken igång. När dörren öppnas märker Olsson inget av besöket då musiken och sången överröstar ljudet av dörren som öppnas. Med förfäran i blicken slår ”anderstorparen” igen dörren, går ut till bilen och ställer sig att vänta en stund. Han väntar dock inte så lång stund innan han gör ett nytt försök att äntra verkstadsgolvet. På nytt möts han av en tårdrypande psalm och väljer på nytt att avstå entré. I stället för att gå tillbaka till bilen går han nu runt verkstaden, till ena gaveln, där han ställer sig och tittar in genom ett fönster. Då musiken ej tenderar att avta väljer han nu att avstå besöket, sätter sig i bilen och åker sin väg.

-Efter den dagen såg vi honom aldrig mer, berättade Gustaf.

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *