SJ, SJ, gamle vän, konstigt att du lever än…

Sundsvalls Centralstation kl. 21.15. Framför informationstavlan står en medelålders herre i keps och ser lite lätt villrådig ut. Han vänder sig om och trots att luften dallrar runt hans lekamen p.g.a. av tämligen höga doser alkohol innanför västen så verkar han ganska redig.

-Skall ni också me tåget mot Stockholm, frågar han?

-Nja, inte jag men min dotter. Hon skall till Göteborg, svarar jag.

-Men va fan, jag har precis kommit från Kramfors och ha ru sett på fan, tåget går ju för fan inte förrän 01.45, va e re frågan om?

-Jo, jag vet det, svarar jag. Det är så just idag.

Tåget gick 16.40 från Östersund och kom till Sundsvall 21.40 – en resa på drygt 5 timmar! Östersund – Sundsvall alltså!

Det är kaos på Sundsvalls Centralstation ikväll. Ingen vet när tågen kommer eller går. Jag och min dotters mor har ringt många samtal till trafikinformationen de senaste dagarna och fått än det ena svaret och än det andra – på samma frågor om avgångstider. Nu står vi här framför tavlan och ingenting stämmer. Fel tider, fel spår och när norrgående tåget från Stockholm kommer kan det inte fortsätta in mot stationen på det spår det redan växlat in på…för där står redan ett tåg!

-Jösses!

Mannen i kepsen föreslår att vi skall leta upp en krog inne i stan och ”ta en bira” medan vi väntar.

-Hitta ru i den här stan, undrar han?

Jag tar till en nödlögn;

-Nej, jag har aldrig varit här förut.

Jag och dottern försöker efter bästa förmåga ta reda på vilket av tågen det är som står inne på stationen och som skall vidare mot Stockholm och Göteborg. Det är inte helt enkelt, kan jag säga. Två tågset skall kopplas ihop och sedan vänta till 01.45 inatt innan det avgår. Allt på grund av ett arbete med spåret söder om Sundsvall. Jag passar på att fråga en tågmästare som precis klivit av det norrgående tåget om hon möjligen vet hur det förhåller sig med avgångar och vilka tåg som går vart.

-Har tyvärr ingen aning, svarar hon och visar mig en bunt med handskrivna lappar som hon håller i.

-Det här är mina anteckningar om ändringar i tidtabellen idag, fortsätter hon. Nu har jag gett upp! Jag känner hur pannan börjar spricka upp på mig och jag vet att nu är hornen snart synliga.

Plötsligt uppenbarar sig ytterligare en tjänsteman vid ett av tågen på stationen. Jag sätter mitt hopp till honom. Jodå, det är tåget som han precis klivit av som skall gå söderut vid 01.45 inatt.

-TACK!

Jag vänder mig om och spanar efter mannen i keps och hinner precis se när han rundar stationsbyggnaden, på väg in till stan för att ”ta en bira” på någon krog medan han väntar.

När vi väl packat in alla väskor och kassar i kupén kommer två engelsktalande gentlemän och frågar mig om jag vet om de är på rätt tåg. De är på väg till Stockholm.

-This is the right one…I believe, svarar jag.

Hoppas mannen i keps hinner tillbaka innan 01.45. Själv vänder jag hemåt mot solnedgången, med en bestämd åsikt om nästa eventuella resa. Den blir i alla fall inte med tåg – never ever!

 

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *