Kulinariska höjdare i anrik miljö

Det finns ett och annat man ogärna missar under den korta sommar vi har. En mängd aktiviteter och utbud, komprimerade till några få veckor under året, skall man hinna med att besöka här i Ragundadalen. Många av dem har fått något av stämpeln ”varumärken för bygden” över sig och ett av de ställen som jag personligen ser till att besöka varje sommar är Olgas Café i Höglunda. En stilla oas dit man med fördel bör ta sig om man känner sig lite ”opp i orra”, om man är lite stressad och ännu inte har låtit semesterlugnet slå rot i ens lekamen och, naturligtvis, när man vill tillåta sig en liten kulinarisk högtid.

I den röda lilla stugan, alldeles intill länsväg 731, driver tre Höglundabördiga systrar caférörelse under några sommarveckor samt i adventstid. Det är i anrik cafémiljö som man kan slå sig ned i den lummiga och smått idylliska trädgården eller varför inte i en soffa från anno dazumal inomhus, för att njuta en stunds avkoppling och gott att äta. I kaffekoppar av tunnaste porslin serveras kaffet och med spetsdukar på borden i trädgården är den sammantagna känslan av ett besök att här skulle man kunna sitta i timmar och bara njuta av lugnet och harmonin som infinner sig. Olgastuten, gjord på hembakt tunnbröd och med sillröra, potatis och ägg i, låter sig väl smaka och priset för kalaset är synnerligen humant.

På borden ligger historiken om det gamla caféet som redan under tidigt 1900-tal drevs av Olga Källström. Det var när hon blev änka som hon startade caférörelse i den gamla byggnaden för att på något sätt försörja sig själv och sina tio barn.

Har du/ni vägarna förbi i trakten av Höglunda, tveka inte att göra ett besök där innan de stänger för sommaren.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *