Apropå hemkört

Det har väl inte undgått någon vid det här laget att det finns ett antal alternativ att välja på om man vill få en kasse mat hemkörd till dörren. I dessa matkassar, levererade av ett gäng olika företag, bifogas recept till de råvaror man får i kassen och de skall räcka till ungefär en veckas matlagning. Kostnaden brukar ligga på sisådär 500-600 kronor beroende på innehåll. Inte så dumt kanske.

Jag har själv aldrig provat det där med ”hemkörd” mat och bor man i Hammarstrand finns det inte så många leverantörer att välja på för ingen av de jag känner till har lust att köra ut hit. Inte ens Lina!

Ja, just det. Ett flertal leverantörer verkar vara kvinnor och det kanske har med historien att göra. Det var företrädesvis kvinnor som såg till så vi hade mat på bordet en gång i tiden. Tack och lov är det mera demokratisk matlagning numera men har någon hört talas om Gustavs matkasse eller Bengts matkasse? Nej, jag tänkte väl det.

Det där med ”hemkört” fick mig att fundera en aning över liknande service för en tid sedan då jag å arbetets vägnar inträdde genom dörren till en arbetsplats och där klev rakt in i en icke oansenlig hög med dunkar, ja tomma dunkar alltså. Fabrikör´n var inte på plats i ”fabriken” vid nämnda tillfälle men vid närmare eftertanke borde väl den verksamheten vara förenlig med samma koncept som Lina kör med. Kunde bara fabrikör´n få till en samling recept på lämpliga drinkar eller groggar så vore det väl bara att köra igång med ”hemkörningen”…eller?

Fabrikör´n – själv en hängiven anhängare av den i graven gångna motboken har iakttagit hur inköpsvanorna i hans fabrik urartat, ja näst intill förvildats. På motbokens tid, säger han, tilldelades därtill berättigade kunder en viss månadsranson sprit, vilken uttogs på  avlöningsdagen. Vid bröllop eller begravning kunde samtidigt någon flaska vin utköpas.  Det är annorlunda i dag, när självbetjänande kunder irra runt i lokalerna, inhandlande en ”kvarting” brännvin här, ett antal burkar starköl där och några ”pavor” rödvin  å ett tredje ställe! Vem skall idag avgöra, när och i vilken omfattning respektive varor lämpligen bör konsumeras, undrar fabrikör´n?

Av fabriken, i förväg iordningställda s.k. dryckeskassar kunde råda bot på ovan nämnda missförhållande. En halv dunk brännvin skulle utgöra basen i den för veckovis konsumtion avsedda kassen, kompletterad med ett halvdussin småburkar starköl. En eller ett par buteljer alkoholfritt borde också ingå. Recept på proportionerna mellan ifrågavarande drycker och därtill passande tilltugg skulle biläggas i den till dörren levererade påsen. Om kassen får ett pris av förslagsvis 300 kr, torde kunderna göra en god affär, anser fabrikör´n, som dock i första hand eftersträvar en åtstramning av alltför lössläppta dryckesvanor.

För att ge ”matkassen” ett namn med en lockande mjukhet avser fabrikör´n byta ut sitt eget namn mot en mosters. ”Agdas dryckeskasse” är alltså vad intresserade kunder hava möjlighet att beställa i en nära framtid.

Fan tro´t!

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *