Promenad bland Timotej och minnen

Jag har varit på Trätojordsbacken ikväll. Det var allsång med husband och gästartister där, arrangerad av Ragunda Hembygdsförening. En inte allt för månghövdad publik var skapligt med på noterna i allsången och Johnny Wiktorsson tolkade Elvis Presley på ett bra sätt. Innan programmet började strosade jag runt på festplatsen en stund och precis som jag skrev i ett inlägg för ganska lång tid sedan så är det så oerhört många minnen från Qul i Backen-epoken som trängs om att komma först fram i ens medvetna.

Nu skall jag inte älta alla dessa igen men under min promenad ikväll, bland Timotej och Klöver, stannade jag upp en stund vid spelman-Jonkestugan. Det finns lite historik om just den stugan, som skänktes till hembygdsföreningen av en privatperson i Lien för många år sedan. Det var bakom den stugan man tjuvrökte när det var dans ”på backen” och det var bakom densamma som man vänslades med någon vacker tös medan dansen pågick på både loge och stora dansbanan.

Vem var då denne spelman-Jonke som gav stugan dess namn med tiden? Första ägaren till stugan hette Gustav Jonsson och var född 1793, alltså tre år före Ragundasjöns utgrävning. Denne Jonsson lär ha varit en god trakterare av fiol. Han begåvades med tiden med sonen Jonas som var spelman i än högre grad än sin far, för sin tid en spelman av stora mått här i bygden. Det är efter sonen som stugan, som byggdes i Lien under 1830-talet, har fått sitt namn. Spelman-Jonke anlitades flitigt vid olika evenemang, såsom bröllop och andra festligheter. Jonke dog 1910 i en ålder av 83 år.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *