Revisorsassistenten som blev olympier

När den svenska OS-truppen klev ur flygplanet i Rom 1960 fanns där en yngling som var i början av sin karriär som diskuskastare – och han var från byn Krokvåg i Ragunda. Jag vågar påstå att han är den hittills enda OS-deltagaren från Krokvåg, och jag vågar påstå att han är den enda diskuskastaren från Krokvåg, med en karriär som spänner över så lång tid.

När Östen Edlund vann Veteran-VM i Diskus i Riccione i Italien, med ett kast på 45.30, var det 47 år sedan han deltog i olympiaden. Det blev förvisso inte någon seger vid nämnda Olympiska spel, till segerresultatet 58,43 fattades ca 6,6 meter, men hur många är det som får möjligheten att representera sitt land vid ett OS? Östen kvalade inte in till finalkastningen i Rom men det har han gjort i nästan hur många tävlingar som helst efter 1960.

En ung Östen Edlund imponerades tidigt av kända idrottsnamn som Gunder Hägg, Henry Kälarne och ”Håsjö-Dahlqvist” och när kusinen Sven Roos började etablera sig i resultatlistorna i distriktet, i just Diskus, blev också Östen inspirerad att prova på friidrott. Det gjorde han på ”Stavdalsvälta” ett gammalt timmeravlägg i närheten av Gerilån. Här sades Sven Roos ha kastat ett spjut över hela planen och in i ett träd. Trots ivrigt sökande efter märket, där spjutet skall ha suttit, hittades aldrig något sådant.

Innan han gick och köpte sin första diskus var det fotboll som gällde men någon större talang för bollsporter hade han inte. I stället tog han till sin hantverkstalang, när han jobbade i morbror Calles affär i Krokvåg, då han tog locket av en trätunna och med en kniv ”karvade till” något som i alla fall liknade en diskus. Det hela slutade med ett rejält jack i en tumme och en diskus som var alldeles för lätt.

Året var 1947 när Östen stegade in i Rune Manns sportaffär i Hammarstrand för att där beställa en diskus från en sportbutik i Östersund och när det 1,5 kilo tunga redskapet anlände blev hans första mål i sporten att kasta den nya och blanka diskusen över trädgårdslandet, förbi torkställningen hemma på gården. Hade han inte orkat med det redan från början hade både jordgubbar och grönsaker varit i farozonen. Efter nära ett år låg personliga rekordet på ca 16 meter så visst hade han utvecklats så långt. Två år, och en tävling senare, hade kastlängden utökats till hela 28 meter.

1951 blev något av ett genombrottsår för den talangfulle diskuskastaren från Ragunda. Det vankades ungdoms-SM på Bosön och här fick Östen representera Jämtland. Det blev en andraplats med ett kast på 43,50 och inom ett år hade han ett personligt rekord på 47, 50 meter men, det var med juniorredskapet. Hädanefter blev det en tyngre diskus att hantera.

1953 var det dags för SM-deltagande igen. Östen pluggade vid handelsgymnasium i Stockholm när han blev uttagen till junior-SM i Borås och nu var han omutlig. Han tävlade för Kronobergs IK och med en segermarginal på nära fem meter tog han guld med ett kast på 42,17 meter och deltog dessutom i både kula och slägga. Med sig hem efter den tävlingen fick han en landslagsdress och det stundade landskamper i både Norge och Finland.

1955 tävlade Östen för första gången som senior. Vid en tävling i Lit besegrade han dessutom för första gången sin kusin och förebild, Sven Roos, han med spjutet i trädet! Sven hade en segersvit på 10 år i distriktsmästerskap men nu stod Östen högst på pallen. Sven Roos kompenserade den förlusten med att vinna 10 raka mästerskap igen därefter – men då var inte Östen med!

Samma år kastade Östen till sig en andraplats vid SM på Stockholms stadion, endast 26 centimeter efter segraren Lasse Arvidsson. Efter landslagsdebuten 1955 var Östen en, i en trio diskuskastare, som under ganska många år representerade Sverige i landskampssammanhang. De andra två var dels tidigare nämnde Lasse Arvidsson från Örebro samt Erik ”Myggan” Uddebom från Bromma. Under tre år fick Östen se sig besegrad av Uddebom och Arvidsson men 1958 kom så SM-segern med att kast på 53, 60 vilket också var nytt mästerskapsrekord.

Så kom då Olympiska spelen i Rom 1960 där Östen fick vara nöjd med att bli bäste svensk med sitt kast på 51,76 i kvalet. Där slog han Uddebom med 89 centimeter. Östen fick senare tillfälle att möta segraren Alfred Oerter från USA igen. Det var vid veteran-VM i Göteborg 1975 men fick på nytt se sig besegrad av denne Oerter, som då hade inte mindre än fyra OS-mästerskap i bakfickan. Östen slutade på en tiondeplats.

Som aktiv senior tävlade Östen Edlund i elitsammanhang fram till 1966. Hans bästa resultat i diskus blev SM-segern 1960 med  53,88 meter och i kula 15,26 meter. I distriktstävlingar deltog han även i slägga och viktkastning.

25 år senare, alltså 1995, på dagen 40 år sedan han vann sitt sista SM 1960, ställde han upp i Veteran–SM igen, på nytt i Göteborg. Han slutade då som tvåa av 12 deltagare i åldersklassen (M65) efter en inflyttad jugoslav. Det gav blodad tand och han började då träna lite smått igen och har därefter vunnit SM 2001 – 2003.

Vid nordiska mästerskapeni Lahtis, sommaren 2003,  slutade Östen trea efter två finnar. I veterantävlingarna har han tävlat för Ragunda IF, vilket dessvärre gått näst intill obemärkt förbi här i länet.

Jag tycker att Östen Edlund förtjänar uppmärksamhet för lång och trogen idrottstjänst i Jämtländskt idrottssammanhang. Jag tror knappast att han har gjort sin sista tävling heller.

/Bloggar´n 

 

 

 

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *