Back to the roots

Det blåste för årstiden ljumma vindar i östersundsnatten när vi gick ut från Storsjöteatern, ut från årets ”bluesfestival” som inte blev annat än en ordinär kvällsspelning i bluesens tecken. Festivalen dog för ganska många år sedan.

Visserligen hade vi nyss avnjutit artister som Duke Robillard, med kompbandet Ventus Bluesband från Finland och inte minst det tyska bandet BB & The Blues Shacks, ett band som i mina ögon är ett av världens främsta liveband. Duke, en skicklig gitarrist med rötterna i den amerikanska bluesmyllan, håller sig näst intill uteslutande till gammal hederlig bluesmusik, just så som man vill ha den. BB & The Blues Shacks, ett tyskt band med skickliga musiker, blandar och ger, allt ifrån BB King och Freddie King, till mera rockbillyinfluerad musik och de gör det jäkligt bra. Det svänger och det förekommer inga döda stunder med en massa snack mellan låtarna. Därutöver var det inte så mycket blues att hänga i granen.

Nu till det som bekymrar mig mest. Festivalen har, bit för bit, monterats ned till det den är idag. En kvällsspelning med hyfsade musiker. Vi som var med när det begav sig för Östersunds Bluesfestival, med världsartister som Roy Rogers, Fabulous Thunderbirds och Kim Wilson, Phil Guy, Charles Burton m.fl. och därtill våra svenska Nisse Hellberg och Peps Persson, har inte glömt hur det var. Östersund andades blues och känslor. Det spelades överallt i stan. I butiker, på krogar och restauranger, på hotell och på de större scenerna.

Man längtade hela året till evenemanget och det var så praktiskt, att köpa sig ett pass och gå runt i stan och lyssna på allehanda ställen, från dag till natt, från fredag till lördag. Dessutom kördes ett ”blues guitar battle” redan på torsdagskvällen. Då var det festival.

Av någon anledning, jag vet faktiskt inte riktigt vilken, ändrade man på upplägget. Festivalen flyttades ut från stadens gator och spelplatser, till Folkets Hus under några år, och sedan tillbaka igen, till Storsjöteatern och till ett tält på Stortorget.

Praktiskt för arrangören? Ja, kanske. Billigare? Ja, eventuellt.

Men resten då? Artisterna, stämningen, möjligheterna för gäster och besökande att välja spelplats? Bluesandan? Var tog den vägen?

Under några år kunde man läsa att det mera handlade om en ”rootsmusikfestival” och det skulle bli så mycket bättre. I år har jag inte sett uttrycket ”rootsmusik” i något som helst sammanhang, när det kommer till ”bluesfestivalen”. Ett musikevenemang i ständig förändring.

Jag har förståelse för en del förändringar, definitivt, om det nu är så att folk inte längre går på bluesfestival utan väljer att sitta hemma eller roa sig på annat sätt den här helgen. Då funkar det inte. Men vilken är anledningen i så fall att det är så? När vi gick ut från Storsjöteatern på lördagsnatten hade vi precis sett BB & The Blues Shacks göra en fantastiskt bra show, dessvärre inför en alldeles för liten publik. Dessutom var det lätt att konstatera att många av dem man sett på det här evenemanget tidigare saknades i år.

I år fanns inget tält på torget utan allt var samlat under ett tak och det är säkert praktiskt MEN! Jag har en alldeles klar uppfattning när det kommer till Östersund Bluesfestival. Den är på väg att dö ut om inget görs och jag är lika klar över att åtgärden är att återerövra folks intresse och förtroende för festivalen genom att återgå till det ursprungliga konceptet. Hur det praktiskt skall lösas är jag inte rätt person att avgöra då jag aldrig varit i närheten av att arrangera en musikfestival.

Det funkade under ett antal år och jag tror på att det skulle funka igen, bara alla berörda drar åt samma håll. Östersunds Bluesfestival behövs i höstmörkret och jag hoppas att Östersunds Bluesförening gör sitt bästa för att återerövra ”stadens gator och torg” under en av årets alla helger. Utvärdera och försök börja om från början igen. I så fall önskar jag föreningen stort lycka till.

Kolla gärna in BB & The Blues Shacks websida, med inslag från olika evenemang där de medverkat.

http://www.bluesshacks.com/index.php/en/media-en/videos/youtubegallery?galleryid=1&videoid=i2mkstDaME0#youtubegallery

 

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *