Opel´n som gick så in i h_e!

Ni vet säkert hur det är. Berättelser om äventyrligheter, som berättas gång efter annan över tid, har en benägenhet att liksom ändra både färg och form. I ständig förändring – ju fler gånger man hör dem berättas.

Hur som helst, här är bilen som gick så in i h_e, speciellt när farsan var jagad av polisbilen uppför ”Li-backan”. Jag hittade bilden i ett gammalt fotoalbum jag bläddrade i nu ikväll.

Bilen var en Opel Kapitän av 1953 års modell, med sexcylindrig radmotor, med den smått hisnande effekten av i runda tal 70 hästkrafter. Bilen var nog inte så gammal när han köpte den men av någon anledning blev den inte i hans ägo under så lång tid. Han bytte bort den mot en tre år nyare Volvo PV. Nog var den här lite charmigare än en PV?

Jo, den där berättelsen om polisjakten, den har jag hört berättas några gånger. Säkert var det precis så som han förtäljer den men för varje gång jag hör den förändras den, i den meningen att bilen tycks gå värre och värre uppför de där backarna länga gamla vägen från Lien och upp mot Pålgård. Jag föreställer mig den så i alla fall.

När jag var liten grabb fanns en polis som hette Birger Jonsson i Hammarstrand. Han var väldigt snäll. Jag kommer faktiskt ihåg honom till en del. Det är av någon anledning honom jag ser i den gamla polisbilen av okänd modell men, redan där slår det slint. Birger hade inget körkort nämligen. Om han nu jagade farsan någon gång för fortkörning så måste han ha trampat sin cykel något alldeles oerhört.

Nej, det var nog någon, eller några andra poliser det handlade om. Jag kan se de där männen i en gammal ”Volvosugga” eller liknande, hur de pressar bilen till det yttersta och ändå försvinner Opel´n ur sikte uppför backarna.

När jag tänker efter är det här det enda jag fått berättat för mig om den där bilen. Vore lite intressant att veta mera om dess historia. Jag får ta och fråga farsan om han kommer ihåg var han köpte den, vem som ägde den då och vem som köpte den av honom, utan att det blir polisjakt av det.

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *