Tvivelaktig sakfråga

Politik är inte riktigt min grej. Visst kan jag reta upp mig på ett och annat beslut och vissa partiers ideologier, såväl på riksplanet som kommunalt, men jag har långt till engagemang. Jag har andra intressen som är roligare och finns det de som vill ägna sig åt politik så är jag tacksam att de gör det. Så länge demokrati och jämlikhet är värdegrunden.

Men så kommer det en insändare i en av länets dagstidningar, som handlar om      jämställd snöröjning, skriven av vice ordförande för FI i Jämtland.

-Vad i hela friden är jämställd snöröjning?

Enligt vice ordförande handlar det om att ”snörelaterade olyckor” oftare drabbar kvinnor än män. Män kör bil till jobbet medan kvinnor går, cyklar och åker kollektivt och därmed är mera utsatta.

-Jisses!

Jag trodde det handlade mera om att ploga för att minimera olyckor och skador och för att öka tillgängligheten och inte för att säkerställa en jämn fördelning av olyckor och skador mellan könen. Det känns som att jämställdhetsfrågan får mer och mer utrymme i samhällsdebatten, så till den milda grad att sakfrågan börjar komma i skymundan p.g.a. debattörer utan respekt för ämnets viktighet.

Tyck gärna att jag är ”gammalmodig” i frågan men inget är säkrare än att jag inte kommer att ändra ståndpunkt vad gäller detta. Lika lite kommer jag att vika mig för det i mina öron rätt fåniga uttrycket ”hen”. Vad är en/ett hen och hur ser hen ut rent fysiskt. Är hen utrustad med en ”Penitoris” eller en ”Klinis”?

Propagera gärna för ökad jämställdhet, men gör inte narr av ämnet och gör inte något av könen till offer i skitnödiga analyser utan relevans. Nu ska jag ta på mig rena trosor och gå ut och bära in pellets.

Jo förresten, jag lyssnade på radions P1 i eftermiddag. Programmet var Debatt och man diskuterade ungdomsarbetslöshet. En psykolog, kommer inte ihåg namnet på vederbörande, ansåg att det är bra med arbetslöshet, i alla fall för miljön! Ökad arbetslöshet innebär mindre påkänningar på miljön därför att det minskar konsumtionen. Har man inte råd att äta och köpa kläder så gynnas miljön.

-Jisses igen! Skall man skratta eller gråta?

Publicerat av

Sören Olsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *