Kravmärkt, Närodlat, Ekologiskt, Rättvisemärkt – i matlådan

Veckans lunchsnackis på jobbet har handlat ovanligt mycket om mat.

Där sitter vi, delar av gänget på firman, och sneglar på varandras matlådor och tallrikar och det händer att ett och annat byte föreslås. Om man tar i beaktande alla dessa matlagningsprogram på TV, alla tidningar och tidskrifter, medlemsblad och till och med facktidningar som är fyllda med allehanda recept på de bästa av alla maträtter, borde nog våra lunchtallrikar och lådor se ut lite annorlunda.

Trenden, med ständigt nya recept och råd på vad vi skall sätta i oss, verkar vara mera allsmäktig än någon annan. Finns det en enda modedesigner, en enda biltillverkare eller ens saluförare av sportartiklar som får så mycket plats och tid i media som alla dessa pretentiösa amatörkockar med självutnämnda stjärnstatusar? Jag tror inte det. Ett enda matlagningsprogram till i TV är väl lika efterlängtat som Hong Kong-influensan och konståkning i kombo.

Vad det i grunden handlar om är alla dessa receptmakares ambition att framställa just sina recept och sina maträtter som de allra bästa och nyttigaste. Extra kredit för sina publikationer får de om maträtterna går att härleda till något som människan åt på stenåldern och som enligt en samlad kockjury då skall vara så mycket nyttigare. Betänk då att medelåldern knappast var över trettio år på den tiden, trots att de åt både frukt och bark! Jag är dock inte så säker på att familjen Hedenhös skulle ha föredragit Chips och Pommes Frites om fritösen varit uppfunnen före hjulet.

Det vi nu har i våra medhavda matlådor skall vara tillagat av naturligt framställda, färska, ekologiska, kravmärkta, rättvisemärkta, närodlade, spårbara råvaror som skall vara behandlade med respekt dessutom. Då först kan vi vara säkra på att det vi äter är det mest nyttiga. Det vi ser när vi jämför våra lunchlådor tyder på att vi inte bryr oss så mycket men nog borde kylskåpen vara fyllda till brädden med hemgjorda specialiteter, kategoriserade under alla dessa olika recept som återfinns överallt i vår vardag.

Nu är jag inte på något sätt motståndare till att vi äter nyttig och vällagad mat, tvärt om. Det värsta med maten vi sätter i oss är dock att vi oftast tror, att det vi har i matlådan, är hälsosam, hemlagad husmanskost men vi har inte insikten.  Det vi i själva verket ändå mest käkar är konserveringsmedel och modifierad stärkelse, blandat i processad råvara med fler stämplar i passet än vår utrikesminister.

Samtidigt lägger livsmedelsverket fram sina förslag till kostråd för den hälsomedvetne svensken. Ett livsmedelsverk som fått ikläda sig i tvångströjor från både livsmedelsindustrin och dess företrädare. Snart finns inget annat för verket än att rekommendera svenskarna att i första hand konsumera lokalproducerade konserveringsmedel och tillsatser – om de finns.

På firman avslutade vi i alla fall veckan med gemensam och trivsam Tacobuffé och inte visste vi var råvarorna kom från. Gott var det, hur som helst.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *