Nu är det dags igen!

Den är inget man går och funderar på och den är inget man liksom planerar för. Den infinner sig vid ungefär samma tid varje år och den infaller när det är mörkt utomhus. Earth Our, den kraftfulla symbolhandlingen och klimatmanifestationen. På lördag är det dags igen.

Det är väl mest för att demonstrera för politiker och makthavare i världen att vi tar miljöfrågan på fullaste allvar som vi släcker ner våra hem. Lagom till Gladiatorerna eller Morden i Midsomer skall vi famla efter kaffekoppen i stearinljusens sken, bara för att vi vill att dessa makthavare skall göra likaledes. Hur skall då politiker tolka och använda det i sin fortsatta kamp för framgångsrika globala klimatförhandlingar? Och hur mycket energi krävs egentligen för att produktionsmässigt möta det plötsliga behovet av stearinljus? Det är frågor man bör ställa sig…eller kanske inte?

Jag tror i uppriktighetens namn att vi genom att släcka ner de mest energikrävande armaturerna mera visar för våra närmaste grannar att vi faktiskt bryr oss än att energiförbrukningen minskar. I bästa fall bor vi granne med en ledande politiker med makt i hand, som ser att vi har ett miljöengagemang. Dessvärre är det nog inte så många av som har det, världspolitiker som grannar alltså. Jag tror knappast att nästa kommunfullmäktigemöte blir så värst mycket grönare för att jag spiller ut kaffet i mörkret på lördag kväll.

De egentliga makthavarna, när det kommer till energiförbrukningen, är väl i själva verket vi som direkt eller indirekt förbrukar den mesta energin. Att försöka förmå världens politiker att utveckla sätt att förbruka lika mycket eller mer energi, till mindre grad av negativ klimatpåverkan, kanske är en krånglig och onödig omväg. Det kanske är dags att göra avkall på all bekvämlighet vi vardagligen tar för given och vi kanske skall strunta i den där utlandsresan som spyr ut en massa skitiga avgaser runt Tellus.

Jag har ganska många förslag på hur vi själva kan bidra till en bättre miljö men tvivlar samtidigt på att jag skulle få så stort gehör för dem. Själv bidrar jag med ett flertal Earth Our varje dygn, de flesta mellan midnatt och 05.00.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *