Berörd!

Dagens underhållning i mina öron har varit två avsnitt från Sveriges Radios programserie – P1 Dokumentär. Det är inte så dumt med Poddradio. Musik kan för all del vara vilsamt när man jobbar men det finns så mycket och så många intressanta program att ta del av, speciellt i P1.

Länken till två program i P1 Dokumentär har legat länge i datorn. Programmen sändes sommaren 2014 men jag har helt enkelt inte vetat om jag velat höra dem. De handlar om Ingvor och Erkki från Värmland. Reportern Alexandra Svedberg följer dem båda på annorlunda resor, med tre års mellanrum. Resorna gick till Schweiz, till ett land och till en klinik där det är helt lagligt att avsluta sitt eget liv, när man så vill.

Båda företog resan, som hade föregåtts av lång planering och noga övervägda beslut, och båda gjorde det mot bakgrund av att de led av obotliga sjukdomar som med tiden hade gjort dem till vårdpaket. Planen var att de skulle dricka den chokladdryck som ändar ett liv på mindre än tre minuter, vid samma tillfälle, men en av dem var inte redo när det närmade sig. En av dem sköt upp resan i tre år.

Det var starka program. När jag kom hem idag var det ännu några minuter kvar på andra delen och jag fick helt enkelt sätta mig ned och lyssna klart innan resterande dagens göromål företogs och jag fick fortsätta sitta ned när programmet var slut och fundera och tänka en stund på det jag precis avlyssnat.

Många tar beslutet, att på egen hand gå in i den eviga vilan, varje år, men jag har en känsla av att det många gånger sker med relativt kort planering. Erkkis och Ingvors beslut innebar lång tids planering och förberedelse mot slutet.  Alexandra Svedberg följde dem tills de hade en halvtimme kvar att leva.

Här nedan finns länkar till programmen om ni vill lyssna.

http://http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/388893?programid=909

http://http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/392064?programid=909

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *