Bilden av…frihet

Det är långt mellan raderna ibland. Icke desto mindre rusar ett ständigt ordflöde genom huvudet och ibland vävs orden samman till meningar som skulle gå att sätta på pränt. Men det går perioder när skrivklådan inte riktigt räcker till och när det är alldeles för mycket annat som pockar på uppmärksamhet. Oanat kommer plötsligt tillfället när man bara måste fånga ögonblicket och försöka förmedla känslan man precis fick…

Känslan av frihet.

På en filt, på en gräsmatta utanför ett hyreshus, satt två personer och åt lunch när jag passerade för några dagar sedan. Med ens var jag bara tvungen att få en pratstund med dem.I gräset

Det här är Akimali och Godance. De har bott i Sverige i två år efter att ha flytt hemlandet Kongo, först till Uganda och sedan till Sverige. Akimali är pensionär nu och Godance, som är lite yngre, läser på SFI.

På min fråga om varför de flydde hemlandet visar Godance med ett låtsasgrepp om ett vapen, och på knagglig svenska, att det var farligt att leva kvar där. I den mån de kunde sova vaknade de upp varje dag med risk att bli skjutna av terrorgrupper och banditer som plundrade hem, våldtog kvinnor och barn och dödade urskillningslöst. De såg ingen annan utväg än att fly. Kvar i Kongo finns delar av familjen och många släktingar som de bara har sporadisk kontakt med.

-Sverige är bra, inte Kongo, säger Godance. Vi är lugna här och har inget att frukta. Nu vill jag bara lära mig svenska och få ett jobb så jag kan betala mina räkningar.

Jag tror att känslan jag fick när jag såg dem var rätt.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *