Sista länken är bruten

För ett antal år sedan skrev jag en profilering i hembygdsföreningens årsbok. Det handlade då om en bortgången person som stod mig ganska nära en tid, tillika en oerhört offentlig person som med tiden tveklöst förtjänade att benämnas som just profil här i bygden. Jag skrev också att han var en av de sista.

I början av veckan nåddes många av oss av budet att Gustaf Hillerström i Hammarstrand avlidit i sviterna av sjukdom. Jag drar mig inte för att slå fast att vår bygds sista profil nu har lämnat oss.

Gustaf, den sista länken till brödratrion Hillerström, en epok av verkstadsminnen, en länk till en förgången tid då omtanke, serviceanda och omsorg stod i första rummet när det kom till kundbemötande, en länk till en tid då initiativ och uppfinningsrikedom gjorde det möjligt att lösa alla de problem och svårigheter han ställdes inför i vardagen.

Bild 15Med måttot att ingenting var omöjligt, och med en yrkesskicklighet som oftast stod utan motstycke, när det kom till smides- och verkstadsarbeten, tog sig Gustaf an de flesta förekommande uppdrag. Jag är övertygad om att det var ett fåtal, kanske inte ett enda, som han inte löste eller som inte var tekniskt genomförbara. På ett eller annat sätt gick allt att lösa.

Vid sidan av sitt arbete var Gustaf en underhållningsman. Med ett lättsamt sätt, och med ett stort intresse för musik och sång, medverkade han i mängder av olika sammanhang och många är de scener han anträtt, som allsångsledare eller med gitarren eller dragspelet, tillsammans med andra musiker.

Jag tillhör inte den generation som hade som mest att göra med Gustaf och hans bröder men jag är ändå glad och tacksam att jag fick ”vara med på ett hörn” av deras historia här i bygden. Det är bara att konstatera att världen nu blir lite tråkigare utan människor av Gustafs kaliber. Kanske måste vi som går kvar här ännu en tid tänka att vi måste förvalta de här människornas arv på bästa sätt nämligen genom att bemöta varandra på samma sätt som de gjorde. Att värna om och ta hand om. Att hjälpa och bistå, allt vad vi förmår.

Jag är övertygad om att det var så de tänkte – profilerna som fanns här bland oss förut.

Någonstans, jag vet inte var, sjungs och spelas det. Det konstrueras och vrids och vänds på tekniska prylar som inte fungerar riktigt som de skall och på ett eller annat sätt går de att fixa till – om Gustaf – och Axel – och Gerhard och Georg får bestämma.

Vi glömmer er inte…

(Vill ni läsa lite om epoken Bröderna Hillerström så finns den i 2012 års Ravund)

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *