Lite då och då får man perspektiv på ett och annat…

 

 • Skandalscener i Jönköping – åskådare attackerar Östersunds målvakt Aly Keita: ”Man blir så ledsen”
 •  17-åring gripen misstänkt för misshandel av Aly Keita – anhölls under natten
 • Attacken på Keita ger eko utanför Sveriges gränser
 • Graham Potters ord efter attacken på Keita: ”Det är surrealistiskt
 • LIVE–TV: ÖFK-målvakten Aly Keita attackerad under match
 • Supporterföreningens hälsning efter attacken: ”All kärlek till Keita och hela ÖFK”
 • Huliganen attackerade Keita – uttalade sedan bombhot
 • Aly Keitas egna ord efter attacken: ”Jag blev förstås jätterädd”
 • Efter skandalen och attacken på Aly Keita – Svenska Spel utreder misstänkt matchfixning
 • Kindberg om attacken på Keita: ”Hoppas att han inte har kniv”
 • Jonas Eriksson om det råa överfallet på Aly Keita: ”Olustigt”
 • Ghoddos efter attacken: ”Det är en tragedi”
 • ÖFK:s säkerhetsansvarige: – Inga brister i säkerheten på arenan
 • Bilder, tv-klipp och intervjuer – här är allt om attackerna på ÖFK:s målvakt
 • Fouad Bachirou om rädslan – och sparken mot förövaren: ”Aldrig varit med om något liknande”
 • Jönköpings Södras uttalande efter attacken: ”Det är overkligt”
 • Polisen om attacken – så fortsätter arbetet med skandalen: ”Uppstår alltid massa spekulationer”
 • Efter attacken på Aly Keita – ÖFK har landat i Östersund
 • Se när ÖFK landade på flygplatsen – sporten var på plats
 • ÖFK:s styrelse om huliganangreppet – tar avstånd i nytt brev: ”Fotbollsglädjen försvinner”
 • Utredningen klar – Svenska Spel utesluter matchfixning: ”Vi har gjort vad vi kan”
 • LIVE-TV: Direkt från Jämtkraft Arena efter attacken på Keita
 • 17-åringen släppt – erkänner brott: ”Han har berättat varför”
 • Kindberg efter attacken: ”Fotbollen vinner till slut mot tokigheter och ondska”
 • Falkarnas ordförande: ”Det var i det närmaste som en chock”
 • Riksidrottsförbundets ordförande efter attacken: ”Jag är orolig”
 • Jönköpings Södras uttalande efter attacken: ”Det är overkligt”
 • Överfallet mot ÖFK:s målvakt: Fotbollen har ett attitydproblem

 

Jag kunde inte låta bli. Det här är 28 rubriker till lika många artiklar som rör överfallet på ÖFK:s målvakt under matchen mot Jönköping igår. De är hämtade ur en (1) av länets dagstidningar men jag tar för givet att det ser ut likadant i den andra. Jag gissar att redaktionen anser att hela jämtlands läns befolkning tycker att det är befogat med alla de här artiklarna…och det lär komma flera!

Visst, jag tycker också att det är – om uttrycket tillåts – rent för jävligt att det sker och att möjligheten finns. Men, jag tror inte att jag är ensam om att inte vara helt överraskad. Under tämligen många år har vi fått vänja oss vid att våld och spott och spe har blivit en del av just fotbollen, och det är tragiskt. Personligen har jag blivit precis lika sportintresserat avtrubbad av just detta som jag blivit när det kommer till annan elitidrott och dopning. Det har blivit vardag och det är inte kul längre. Jag vet att föreningar och förbund arbetar målmedvetet för att stävja de här problemen men mot galenskapen kämpar de flesta förgäves.

Här i östra delarna av länet brottas vi i dagarna med helt andra funderingar och tankar. Ett gemensamt har de funderingarna med de här 28 rubrikerna och det handlar om våld. Den lite drygt 1-åriga tösen från Bispgårdenområdet kämpar sannolikt för sitt liv efter att hennes egen far, under ett fullkomligt raseriutbrott, gjorde sig av med henne genom att helt sonika kasta henne ett tiotal meter ner i betongen nedanför Hölleforsens kraftstation under söndagsmorgonen. Därtill misshandlade han sin hustru svårt och gick bärsärkagång i hemmet.

Det har skrivits om det här, så långt det har varit möjligt att få svar på frågor, men den svårt skadade flickan har inte fått några 28 rubriker och inte har dagspressen heller valt att lägga krut på att försöka återspegla den fullkomligt bestialiska handlingens påverkan på en hel bygd, på människornas reaktion i byarna runt Ragunda kommun, på våra fruktlösa funderingar på varför det skedde. Hur vi vrider och vänder på det som har skett för att förmå oss att ta in det hela.

En av rubrikerna i pressen handlar bl.a. om att den 17-årige huliganen nu har förstört sitt eget liv efter överfallet på fotbollsmålvakten. Det har den 34-årige pappan till flickan gjort också! Han har inte bara förstört sitt eget liv, han har förstört sin familjs liv, sina föräldrars och syskons liv och han har genom handlingen sannolikt sett till att göra sig av med en stor vänskapskrets. Det är en tragedi av oanade mått för alla inblandade.

Vi är vana att finnas på ”undantag” i byar och samhällen när det kommer till nyhetsrapportering och bevakning av händelser runt om i länet. En och annan rad återfinns ibland men med lite känsla för att förmedla intryck, känslor, reaktioner, nyhetsvärde, speglingar mm går det att göra så mycket mera.

Avslutningsvis hoppas vi alla innerligt att det går väl för flickan, mamman och alla som på något sätt är berörda. Jag har en känsla av att den 17-årige huliganen har ett ganska välordnat liv om några år – om han vill.

   

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *