Brakfesten

När man städar lådor och skåp hittar man ett och annat…

My beautiful picture
Sista natten med gänget

-Det här är väl en fantastisk bild, eller hur?

-Nej, det är det inte. Den är närmast erbarmlig och saknar allt man kan önska sig av ett foto. När jag hittade den ikväll satte den fart på tankemaskinen och det blev stopp en stund. Den väckte minnen nämligen.

Det här är några av mina lumparkompisar från 1980, men bara några. Vi var många fler på kompaniet och nästan alla var närvarande när det vankades muckfest. Den här festen tilldrog sig på en restaurang i Sollefteå och den hade föregåtts av en massa slit med att få ihop tillräckligt med pengar för att den skulle bli av. Det var inte direkt så att vi tjänade storkovan de där 320 dagarna mellan januari och november 1980. Tvärt om. Nu kommer jag inte ihåg vad dagpenningen uppgick till men det var en näst intill försumbar summa.

Vi enades dock tidigt om att vi alla skulle hjälpas åt att skrapa ihop pengar och det handlade om att samla tomglas ”in absurdum”. Av någon outgrundlig anledning fanns det en hel del liggande längs vägarna för snart 40 år sedan.

-Jisses! Det känns som en evighet när jag skriver det!

Hur som helst, vi samlade tomglas på dagarna när det fanns möjlighet och vi letade och samlade på kvällarna när vi var lediga. Vi samlade till och med under helgerna för att vara säkra på att få ihop till brakfesten vi skulle ha. 320 dagar är ganska lång tid så när slutet av rekryten nalkades hade vi säckar med tomglas från golv till tak i ett utrymme som vi fick disponera.

När vi slutligen ansåg att det fanns tillräckligt fick vi dessutom låna en av kronans lastbilar för att frakta säckarna till ortens bryggeri för att räkna in och byta dem mot stålar. Och det gick över förväntan…och lite till!

Det blev nämligen dubbelt så mycket pengar som vi räknat med. Inte så att vi räknat fel på antal flaskor i säckarna, nej då! Någon, jag minns inte vem, noterade var tomflaskorna placerades efter inräkningen och denne någon noterade också att det var ett olåst utrymme i en lagerbyggnad så…

När vi lämnat alla säckarna vi hade med oss gick vi helt enkelt runt byggnaden och fyllde säckarna en gång till – och pantade igen! Och fest blev det. När vi delat upp pengarna mellan oss hade vi ganska mycket att spendera den kommande festkvällen och alla kom…utom en som åkte hem och stoppade sin andel i sparbössan.

Det blev en fest att minnas och den vänlige restaurangägaren såg till att ha sin reserverade lokal öppen tills vi var nöjda. Därefter knallade vi tillbaka till regementet och fick för oss att vi skulle väcka den folkilskne vaktchefen. Om honom skulle jag kunna berätta historier som nog bara ett fåtal skulle tro på så jag låter bli. Jag berättar inte heller vad han tyckte om att bli väckt runt 04.00 på morgonen.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *