Varje skolår försvinner minst 5 % av flickorna i nepalesiska skolor

64 % av skolorna i Nepal har toaletter. 40 % har separata toaletter för flickor och pojkar. Nu undrar du säkert på vilket sätt det har att göra med rubriken att minst 5 % av flickorna försvinner varje skolår. Jo, tillgången till toaletter är viktig för att flickor ska få fortsätta gå i skolan tillsammans med många andra faktorer.

Många flickor missar skolgång när de har mens för att de då betraktas som orena i stora delar av Nepal. Detta är särskilt vanligt i västra delarna av landet och ute på landsbygden. där det fortfarande är vanligt att flickor och kvinnor lever avskilt från familjen i s.k. chaupadi ute i ett skjul med djuren. De får till exempel inte vistas i köket eller ha med matlagning att göra och systrar anses orena sina bröder om de är i närheten.

Många flickor slutar skolan när de börjar menstruera, det är inte ovanligt att det börjar redan i 8 – 10-årsåldern och varje skolår slutar 5 % av flickorna grundskolan och i de högre klasserna är det ca 6,5 % som slutar varje år. Detta innebär att andelen kvinnor som kan söka sig till högre utbildning blir väldigt låg när de har avslutat 12:te klass i Nepal där motsvarigheten till grundskolan omfattar 10 år och motsvarigheten till gymnasieskolan är 2 år.

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *