Födkrok för charmiga 23-åriga unga män

Jag träffar ganska många barn och unga kvinnor som blivit misshandlade, utnyttjade, sålda  eller bara neglegerade långt över gränserna för vad man tror är möjligt och har nu mera systematiskt börjat skriva ner deras berättelser. Ibland har jag tolk, när det är en mer planerad och strukturerad intervju. Ibland pratar den kvinna jag träffar en blandning av nepali och engelska och när jag sedan frågar min lärare i nepali om en del ord och uttryck stirrar han häpet och förfärat på mig och undrar var jag hört något sådant. Du får inte använda sådana ord,  säger han till mig men nu har han förstått vad jag håller på med och är lite fascinerat undrande över att utländska kvinnor är så himla konstiga och kan ägna sig åt att rota i mänsklighetens mentala och moraliska avskrädeshögar.

Anledningen till att jag gör detta är att jag behöver förstå bättre vad som har hänt en del av de barn och ungdomar vi hjälper inom Föreningen för gatubarn i Nepal och jag behöver förstå hur man kan hamna i sådana situationer för att i bästa fall kunna hindra någon förälder från att sälja sitt barn eller kunna hindra en ung flicka att göra något korkat och sticka iväg i en hastigt uppflammande förälskelse för det är sådant som kan hända och händer hela tiden.

Nu har jag pratat med så många att jag börjar se att det jag trodde var undantag, otur och ovanlig råhet faktiskt händer hela tiden och att det finns systematik i det hela.

En födkrok för unga charmerande män är att se till att få en 13-åring från en fattig familj att bli förälskad i sig. Inte särskilt svårt i detta land där flickorna är överromantiserande och faller för någon som ser lite polerad ut och bjuder på café, köper små presenter med prinsessmotiv, en T-shirt, ett par jeans WOW. Flickan som ingen någonsin brytt sig om, den nyblivna tonåringen som är dödstrött på att bli slagen och hunsad i skolan, dödstrött på att ständigt passa småsyskon och att hjälpa till med alla sysslor hemma, den nyblivna tonåringen som inget hellre vill än att vara vuxen. Föräldrarna som inte orkar bry sig och som tycker det är bra med en mun mindre att mätta när 13-åringen plötsligt ska ”gifta sig”  Föräldrarna säger OK för att det är så skandalöst ändå med en förförd 13-åring eller också rymmer ungen helt sonika med charmören.

Nej de kan inte gifta sig på riktigt enligt nepalesisk lag när flickan bara är 13 men på något de facto sätt betraktas de ändå som gifta och ”maken” får sin frus födelseattest och så föreslår han att de ska åka till Indien, det blir väl trevligt med en liten resa för dig, baby?

Jo tjenare, veckan efter har charmören sålt sin unga fru till en bordell i någon av Indiens storstäder och fått en fin summa pengar för det sägs ju att om du utnyttjar unga flickor från Himalaya så löper du ingen risk att bli HIV-smittad och det är ju värt en extra hacka. Och vår charmör kan åka hem igen och festa upp pengarna för det finns alltid nya dumma tonårsflickor att charma och förföra och så ”gifter” man sig igen och tar en liten trip till Indien.

Nu har jag hört tre sådana fall och också fått bekräftat av personal som arbetar för oss att såhär kan det gå till och att därför måste man vakta noga på flickorna så de inte får för sig att bli förälskade och rymma med någon.

Ja och ännu viktigare att få flickorna att förstå själva att de inte ska utsätta sig för risker. Jättesvårt i ett land som Nepal där mentaliteten är så annorlunda och ungdomar inte får lära sig tillstymmelsen till kritiskt tänkande utan att bara göra som de blir tillsagda utan att ifrågasätta.

 

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *