89 arresterade för upplopp och 28 åtalas för vandalism

Läget inför valet i Nepal 19 november är oklart och oförutsägbart. det ändras timme för timme och i princip är alla transporter i blockad men så plötsligt så vågar man åka bil och taxiförarna vågar köra i vissa områden och så blir det tvärstopp igen.
Den militära och polisiära närvaron är hög i Kathmandu och det sägs att läget är mycket värre utanför sta’n. Igår arresterades 89 personer för upplopp och för utplacering av bomber eller för att de kastat bensinbomber. Och 28 personer åtalades för att ha vandaliserat butiker, bränt bilar eller liknande. Polisen har hittat bomber på olika platser  och det här som kallas strejk i engelskspråkiga tidningar har egentligen inget med strejk att göra.

Det som händer är att en 33-partiallians med maoistpartiet CPN i Spetsen obstruerar och vill störa valen till den konstituerande församlingen som äger rum 29 november. Det finns ungefär lika många partier till att välja på men maoisterna som fick ca 35 % i parlamentsvalet 2008 vill inte släppa taget även om de inte lyckats hålla ihop sin koalitionsregering och fått lämna makten till en interimistisk tjänstemannaregering med en domare i spetsen.

När maoisterna blockerar alla transporter kommer väljarna inte att kunna ta sig till sina hemdistrikt för att kunna rösta och de som röstar blir de som bor kvar på landet där de alltid har bott och där har maoisterna starkare fästen än bland folk som flyttat in till staden, kanske till och med utbildat sig och fått mer liberala värderingar. Så ju lägre valdeltagande desto större chans att maoisterna får högre andel av rösterna.

Just nu gör den gaska illa rustade interimsregeringen vad den kan för att det ska bli riktiga val men frågan är om de är tillräckligt starka? Många av partierna i 33-partigrupperingen är betydligt starkare och kan alltså med hot och vandalism förhindra att trafiken fungerar och skrämma livet ur folk. De bilar som ändå trotsat förbudet har man kastat sten på eller till och med hemmagjorda bomber med många skadade som följd.

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *